Index Vakbarát Hírportál

A líbiai külügyminiszter monarchiát akar

2014. április 6., vasárnap 13:29

A monarchia visszaállítása mellett foglalt állást Mohamed Abdulaziz líbiai külügyminiszter az al-Hajat című lap vasárnapi számában megjelent interjújában – írja az MTI.   

A politikai stabilitás hiányában az afrikai államban feléledtek az emlékek azokról az időkről, amikor az ország még királyság volt. Síkra szállt a monarchia visszaállítása mellett a külügyminiszter is, aki a lapnak kijelentette, líbiai polgárként joga van így gondolkozni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy Nagy-Britanniához, Spanyolországhoz vagy Belgiumhoz hasonló berendezkedést, vagyis alkotmányos monarchiát látna szívesen: a király szimbolikus alak lenne, aki egyesíti az országot.

Líbia 1951-től 1969-ig volt monarchia. A király az ország korábbi meghatározó vallási vezetője, I. Idrisz volt, hatalmát a Moammer Kadhafi vezette forradalmárok döntötték meg. A jelenlegi trónörökös Londonban él.

Kadhafi hatalmát 2011-ben döntötték meg, az országban azt követően átmeneti törvényhozást választottak. A képviselők hetek óta azon vitatkoznak, miként válasszák meg az elnököt: az új parlament vagy a nép.

Rovatok