Index Vakbarát Hírportál

Aszad: Én nem egy Janukovics vagyok

2014. április 7., hétfő 21:37

Bassár el-Aszad szíriai elnök arra számít, hogy a polgárháborús összecsapások nagyrészt befejeződnek az év végéig, mondta Szergej Sztyepasin korábbi orosz kormányfő.

Sztyepasin, Vlagyimir Putyin elnök szövetségese és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi vezetője a múlt héten Damaszkuszban találkozott Aszaddal, aki szerinte magabiztos, kiváló formában van, és kézben tartja az eseményeket.

A szíriai elnök azt üzente: „Mondd meg Vlagyimir Vlagyimirovicsnak (Putyinnak), hogy én nem Janukovics vagyok, én nem megyek sehova," utalva a hatalmától februárban megfosztott Viktor Janukovics ukrán elnökre, akit az orosz vezetők erősen bíráltak amiatt, hogy bukása után elmenekült országából.

A Borisz Jelcin elnöksége idején, 1999-ben miniszterelnöki pozícióban lévő Sztyepasin úgy vélte, hogy Aszadot nem fenyegeti hasonló veszély, és valószínűleg megnyeri az idén esedékes elnökválasztásokat.

A szíriai elnök ellen harcoló felkelők az utóbbi hetekben számos vereséget szenvedtek el, elsősorban a libanoni határvidéken. A Hezbollah erői az Aszadhoz hű csapatokat támogatják.

Az immár három éve tartó és több mint 150 ezer halálos áldozattal járó szíriai polgárháborúban Moszkva az Aszad-rezsim legjelentősebb támogatója.

Rovatok