Index Vakbarát Hírportál

Hazamenjek vagy maradjak?

2014. április 9., szerda 15:24

A Magyar Tudományos Akadémia kisebbségkutató intézete a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együtt készít kutatást a Londonban és Angliában élő magyarokról. Ehhez 15 kérdésből álló kérdőívet állítottak össze, melyet anonim módon kitölthet bárki, aki kint él vagy dolgozik.

A kutatás eredményeit a Menjek/Maradjak londoni epizódjának júniusi bemutatójával egyidőben publikálják majd. A kitöltők között London-Budapest-London repülőjegyet sorsolnak ki.

Fontosnak tartjuk, hogy minél árnyaltabb képet kapjunk a külföldön hosszabb vagy rövidebb időt töltő magyar állampolgárok társadalmi helyzetéről, külföldre távozásuk okairól és jövőbeli terveikről.

– mondta Papp Z. Attila, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet igazgatója.

Változtatni szeretnének

„Azt gondoljuk, hogy a közbeszéd jelenleg még mindig túlságosan terhes az előítéletektől, tabuktól és politikai berögződésektől. Szeretnénk ezen változtatni” – tette hozzá Józsa László, a sorozat producere.

A Menjek/Maradjak New York-i epizódját tavaly nyáron mutatták be, a londoni epizód bemutatója június 13-án lesz a budapesti Trafóban. Közben már készítik elő a berlini epizódot.

Az MTA TK Kisebbségkutató Intézete megalakulása óta foglalkozik a hazai és nemzetközi migrációs folyamatok elemzésével. Kutatási eredményeik rendszeresen megjelennek szakmai, szakpolitikai és szélesebb társadalmi vitákban.

A kérdőívet itt töltheti ki.

Rovatok