Index Vakbarát Hírportál

Egy Index-cikk leplezte le a rabszolgatartó céget

2014. április 10., csütörtök 12:04

Többek között az Index cikke miatt vonta vissza a külföldi munkaközvetítőket felügyelő brit hatóság annak a cégnek az engedélyét, amely embertelen körülmények között közvetített magyarokat Nagy-Britanniába.

A munkaerő-kölcsönzőket, toborzókat és ügynökségeket ellenőrző brit hivatal, a GLA (Gangmasters License Authority) visszavonta Jan Francek cégének, az Incity Ltd.-nek az engedélyeit azt követően, hogy az Index tavaly nyári cikkei után vizsgálatot indítottak. Ugyanígy jártak el Francek másik cégével, a Magnum One-nal is. Utóbbira Francek éppen engedélyt akart volna kérni. 

Mit műveltek?

Az Index tavaly júliusban írta meg, hogy egy hajdúszováti férfi a debreceni MagnumOne külföldi munkaközvetítőn keresztül 6 hónapos építőipari munkára jelentkezett Wolverhamptonba. Kölcsönökből nagyjából 200 ezer forintot fektetett a külföldi munkalehetőségbe. Angliába érkezve derült ki, hogy az ígéretek nagy része nem igaz, nincs az alagútásási munka, amit ígértek neki, csak szemétszedés van, az is 180 kilométerre, és csak öt napig. Kétágyas, wifis szállás helyett egy büdös matracot kapott négy másik emberrel együtt egy koszos szobában. 

Később kiderítettük azt is, hogy a MagnumOne másokat is csúnyán átvágott. A debreceni iroda nagyjából kilencven magyart közvetített Angliába júniusban. A cég tulajdonosa ugyanaz a férfi, akit ingatlanokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt márciusban elítéltek Angliában. A MagnumOne mögött álló Incity Ltd. nevű cégről pedig kiderítettük, hogy lepusztult ingatlanokat tölt fel dolgozni vágyó, kiszolgáltatott magyar és kelet-európai bérlőkkel.

A MagnumOne-nal kiutaztatott magyarok kárára üzemeltetett üzlet lényege az, hogy csekély értékű, lepusztult angliai ingatlanokat vásárolnak vagy bérelnek, amelyeket angolul kevéssé beszélő magyar munkavállalókkal töltenek fel, akik az 50 ezer forintos közvetítői díjból, az 1–3 heti kaucióból, és a heti 50–100 fontos szállás-bérleti díjból tartják el a cégeket. A helyszínen heti 2-3 nap munkát szereznek a magyar munkavállalóknak, de az ebből származó jövedelem csak arra elegendő, hogy a szállásdíjat ki tudják fizetni.

Mi lett a vesztük?

A GLA közleményéből kiderül: a brit hatóság egy rutinellenőrzés során kért információkat a magyar rendőrségtől és munkafelügyelettől Francek cégeiről, a magyar hatóságok pedig – az Index cikkére hivatkozva – megírták azokat a panaszokat, amikről a munkavállalók számoltak be.

A GLA kivonult a manchesteri cég központjába, és elbeszélgetett az ott tartózkodókkal. Ezután döntött úgy a hatóság, hogy az Incity engedélyét visszavonja,  és ezzel egy időben elutasítja a Magnum One engedélykérelmét. Az Incitynek 2011 óta volt engedélye és a cég tulajdonosa ugyanilyen engedélyt akart kérni a debreceni irodával rendelkező Magnum One-re is.  

Kik is ők?

Az Incity Ltd. egy ingatlanokkal foglalkozó manchesteri vállalat, amely a brit cégadatok szerint 2010 júniusa óta aktív, ám a működő cégekkel szemben szokatlan módon az előző üzleti év végén egyetlen font készpénze sem volt. Az Incity Ltd. a Companies House cégadatbázis szerint ingatlanbérléssel és ingatlankiadással foglalkozik. A cég igazgatója ugyanaz a Jan Francek, aki a magyar károsultak kiutaztatása előtt mindössze két hónappal, 2013 áprilisában bejegyzett debreceni MagnumOne tulajdonosa is. Brit cégadatbázisok  szerint  pedig 2004 óta Franceknek legalább hat különböző ingatlancége volt.

Habár az Incity Ltd. bejegyzett tevékenységi körei között ez nem szerepel, a cég évek óta  kínál angliai kiutaztatást, munkát és szállást magyar, szlovák, cseh, lengyel, spanyol, litván és lett munkavállalóknak. 

Rovatok