Index Vakbarát Hírportál

Merkelnek nem adták ki az NSA adatait

2014. április 10., csütörtök 18:53

Az Egyesült Államok nem adott lehetőséget Angela Merkel német kancellárnak arra, hogy betekinthessen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA) lévő saját személyére vonatkozó dossziéba, írja a Guardian. 

A zöldpárti Ep-képviselő, Omid Nouripour kérdezett rá nemrég az ügyre. Válaszában a német belügyminisztérium megerősítette, hogy még 2013 októberében kérte az erre vonatkozó információk kiadását, de mostanáig nem adott át ilyen adatot az Egyesült Államok. 

Nouripour bírálta azt is, ahogy német kormány reagált a lehallgatási botrányra. Szerinte nem léptek fel elég kemények, mert jobbnak látták megőrizni a feszültségmentes transzatlanti kapcsolatokat. 

Tavaly nyáron került nyilvánosságra, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját is lehallgatta több éven keresztül az NSA. A Der Spiegel szerint több mint 300 jelentést tároltak róla. Nem ismert, hogy pontosan mit tudott meg a titkosszolgálat Merkel hívásaiból, de senki meg sem próbálta tagadni, hogy megfigyelték.

Lehallgatták Merkel legközelebbi bizalmasát, Thomas de Maiziere belügyminisztert, és több másik miniszterét is. A lehallgatás egyoldalúan, a német hatóságok tudta nélkül történt. És a New York Times szerint Németország még így is csak kis hal volt az amerikai hírszerzés hálójában.

Az, hogy az NSA nem hajlandó hozzáférést biztosítani Merkelnek a saját adataihoz, éles ellentétben áll azzal a könnyedséggel, amellyel 1992-ben a német hatóságok hozták nyilvánosságra a kelet-német titkosszolgálat, a Stasi tevékenységével kapcsolatos adatokat, írja a lap. 

Rovatok