Index Vakbarát Hírportál

Belebukott Obama reformjába az egészségügyi miniszter

2014. április 11., péntek 08:02

Lemondott Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform bevezetése után fellépő problémák miatt. Obama reformja az amerikai társadalombiztosítási rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázadban. Eddig nem biztosított amerikaiak millióira terjesztette ki a megfizethető egészségügyi ellátást. 

A reform bevezetését azonban technikai hibák sorozata szegélyezte, és ezért Sebelius vállalta a felelősséget. A legsúlyosabb problémát az okozta, hogy az új biztosításokat fogadó honlap összeomlott, és heteken át nem volt elérhető.

A 2010-re kidolgozott reformot az ellenzéki republikánusok élesen bírálták. A hibák az őszi - félidős - kongresszusi választásokon is szerepet fognak kapni.

A lemondást hivatalosan pénteken jelentik be. Sebelius utódja Sylvia Mathews Burwell, a Fehér Ház Közigazgatási és Költségvetési Hivatalának jelenlegi igazgatója lesz.

A törvénycsomagot Obama kormányzása eddigi legfontosabb eredményének tartja. A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondjuk volt. Az új rendszerben már több mint 7 millióan kötöttek magán-egészségbiztosítást. 

Rovatok