Index Vakbarát Hírportál

Lemásolták az orosz alkotmányt a krímiek

2014. április 11., péntek 11:15 | aznap frissítve

Elfogadta a Krím új alkotmányát pénteken az Oroszország által bekebelezett ukrajnai terület parlamentje . A  helyi 100 tagú törvényhozás 87 képviselője támogatta szavazatával a 10 fejezetből és 95 cikkelyből álló alaptörvényt, ami nagyrészt az orosz alkotmány mása.

Ilyenek vannak benne:

Az MTI beszámolója szerint Refat Csubarov, a krími tatárok döntéshozó és végrehajtó szerve, a medzslisz vezetője a szavazás előtt kijelentette, hogy népe számára elfogadhatatlan ez a dokumentum, mert egyetlen olyan pont sincs, amely szavatolná a krími tatároknak, mint a félsziget őslakosainak megmaradását és fejlődését. A politikus kifogásolta, hogy az alkotmány tervezetét nem bocsátották társadalmi vitára, és hogy az alkotmánybizottság mindössze két ülésen foglalkozott az előterjesztéssel.

A hivatalnokoknak le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról

Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök egy helyi tévécsatornának azt mondta, hogy a krími rendvédelmi szerveknél és az állami hivatalokban dolgozóknak le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról, ha meg akarják tartani állásukat. Akszjonov szavai szerint "a más kategóriába" tartozó krímieket nem kötelezik arra, hogy lemondjanak ukrán állampolgárságukról.

Eközben az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál helyszíni beszámolókra hivatkozva arról számolt be, hogy a félszigeten naponta 100-200 személy utasítja el az orosz állampolgárság felvételét. A krími fővárosban, Szimferopolban lévő hivatalnál például reggelente két sor képződik, az egyikben az ukrán, a másikban az orosz állampolgárságot választók állnak. Az ukránt megtartani akarók sora általában háromszor olyan hosszú, mint a másik. Az előzetes tervek szerint április 18-ig kaptak időt a krímiek arra, hogy nyilatkozzanak: ukrán állampolgárok akarnak maradni, vagy felveszik az oroszt.

Lavrov: Garantálni kell Ukrajna semlegességét

Garantálni kell Ukrajna semlegességét - szögezte le pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki hangsúlyozva Moszkva eltökéltségét, hogy kívül tartsa a NATO-n az egykori szovjet tagköztársaságot. Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy Oroszország készen áll a jövő heti négyoldalú tárgyalásokra az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ukrajna képviselőivel. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Lavrov beszédében arra is figyelmeztetett, hogy az oroszellenes érzelmek fokozódása fenyegeti Európa stabilitását.

Rovatok