Index Vakbarát Hírportál

Terepruhások elfoglalták egy ukrán város rendőrkapitányságát

2014. április 12., szombat 11:00 | aznap frissítve

Az állambiztonságiszolgálatnak otthont adó épületet is elfoglalták szombaton a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban azok az ismeretlen fegyveresek, akik korábban a város rendőrkapitányságát is megszállták.

A helyi rendőrség jelentése szerint az oroszbarát épületfoglalók legalább 400 kézi- és 20 automata fegyvert kaparintottak meg a rendőrségtől, mielőtt megszállták volna a második épületet is. Az AFP több forrásra hivatkozva tudni véli, hogy a szlovjanszki akciók végrehajtói a szomszédos nagyvárosból, Donyeckből érkeztek.

„Terepruhás fegyveresek elfoglalták a szlovjanszki rendőrkapitányságot. A válasz nagyon kemény lesz, mert van különbség tüntetők és terroristák között" – írta Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebook-profilján, de többet nem közölt.

A rendőrség épületében helyszíni források szerint húszan vannak bent, a „donyecki köztársaságot kezdeményezők csoportja" néven nevezték magukat. A városban ötszáz oroszbarát tüntető gyűlt össze, akik között az épületfoglalók elkezdték szétosztani a zsákmányolt fegyvereket. Gépkarabéllyal felfegyverzett álarcosok zárták le a városba vezető utat.

Szlovákia mindenre felkészül

 Szlovákia felkészült arra az esetre, ha csökkenne, vagy teljesen megszűnne az orosz gázszállítás Ukrajnán át. Tomás Malatinsky gazdasági miniszter szerint Szlovákia földalatti tározóiban 140 napra elegendő, 1,7 milliárd köbméter földgáz van. Az ország olajtartalékának a mennyisége 150 nap keresletét fedezi.

Donyeckben is kétszáz tüntető behatolt a helyi rendőrkapitányság épületébe. Egyes helyszíni tudósítások szerint az épület védelmére odaküldött néhány tucat rohamrendőr maga is felvette az oroszbarát tüntetők karszalagjait.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint Konsztyantin Pozsidajev rendőrkapitány a tüntetők követelésének eleget téve lemondott posztjáról. Az épületre kitűzték a „Donbassz (Donyec-medence) népi milíciájának" zászlaját, és a tüntetők kérésére a hozzájuk átállt rendőrök engedélyezték, hogy a rendőrkapitányságot 20-30 szakadár fegyveres vonja ellenőrzése alá. Az épületben maradt rajtuk kívül néhány rendőr a fegyverszoba védelmére.

A 100 ezer lakosú Szlovjanszk a donyecki területen található, 150 kilométerre az orosz határtól. Az országrész Ukrajnáról való leválását követelő oroszbarát tüntetők már napokkal korábban megszállták a közigazgatás épületét a kelet-ukrajnai Donyeckben, Luganszkban és Harkovban.

Oroszország azonnal hagyjon fel „provokatív akcióival", amelyeket ügynökei révén hajt végre Kelet-Ukrajnában, jelentette ki Andrij Drescsica ügyvezető ukrán külügyminiszter, aki telefonon beszélt erről orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A felek megtárgyalták a Genfbe április 17-re tervezett négyoldalú (USA, Ukrajna, Oroszország, EU) tanácskozást az Ukrajnában kialakult helyzetről.

Öszehívták a védelmi tanácsot

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő szombat este nyolc órára összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.

Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a helyi adminisztráció épületére, az azt védő rendőrök viszonozták a tüzet. Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. A támadók állítólag AK100-as gépkarabélyt használtak, ami csak az orosz hadseregben van rendszeresítve.

A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső - Oroszország által végrehajtott - agressziónak tekintik. A miniszter szerint e lövöldözéseknek egyelőre nincsenek halálos áldozataik.

Meghiúsulhat az orosz-amerikai együttműködés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton telefonbeszélgetést folytatott John Kerryvel, és figyelmeztette: ha a kijevi vezetés erőt alkalmazna Délkelet-Ukrajnában, az meghiúsítaná az ukrán válsággal kapcsolatos együttműködés jövőjét, beleértve a Genfben tervezett négyoldalú találkozót.

Kerry aggodalmának adott hangot az ország délkeleti részén kibontakozó tiltakozó megmozdulások miatt. Kerry az orosz közlemény szerint úgy fogalmazott: az események hátterében Oroszország bujtogató magatartása, majdhogynem közvetlen beavatkozása áll.

Rovatok