Index Vakbarát Hírportál

Titkos belügyi munkát végzett a Norvégiában megtalált amnéziás cseh

2014. április 12., szombat 16:46 | aznap frissítve

Kiderült, hogy a cseh belügyminisztériumnak dolgozott a tavaly Norvégiában megtalált, amnéziás férfi.

Megerősítette a DNS-vizsgálat, hogy a tavaly decemberben a norvégiai Osloban talált amnéziás férfi egy harminchat éves cseh állampolgár - nyilatkozta Eva Stulíková rendőrségi szóvivő a ČTK-nak. A Nova kereskedelmi csatorna információi szerint a morvaországi Havířov városból származó cseh keresztneve Michal és korábban a belügyminisztérium alkalmazásában dolgozott. A norvég médiában ideiglenesen John Smithnek nevezett ismeretlen eközben úgy nyilatkozott, hogy a genetikai vizsgálat eredménye örömmel tölti el.

Nagyon szerencsés vagyok, épp most hallottam a híreket.

Ezt mondta Michal a Dagbladet norvég napilap érdeklődésére. A beszélgetésből kiderült, szüleivel egyelőre nem vette fel a kapcsolatot, mivel korábban kikötötte, hogy DNS-vizsgálattal szeretné megerősíteni személyazonosságát.

Michal apja a Nova televíziónak azt nyilatkozta, hogy fia nem önként kerülhetett Norvégiába, eredeti úticélja Új-Zéland volt. Gyermekükre a médiában közzétett fotók alapján találtak rá, jövő héten utaznak ki érte Norvégiába. A cseh kereskedelmi csatornában elhangzott riportból kiderült: noha Michal már tizennégy éve nem élt a családi házban, szüleivel rendszeresen tartotta a kapcsolatot. Michal nemrég Prágában lakott és a belügyminisztériumban dolgozott. Az előkerült férfi titkosított biztonsági fokozatú, számítógépes kriminalisztikai munkát végzett.

A norvég rendőrség még a múlt héten fényképeket mutatott Michalnak Csehországban élő szüleiről, de semmilyen emléket nem tudott felidézni velük kapcsolatban. A köztük lévő rokoni kapcsolat megerősítésére éppen ezért DNS-tesztet végeztek el. A Verdens Gang újság azt írta, mivel sikerült azonosítani az ismeretlen férfit, a norvég rendőrség most az ügyet átadja a cseh rendőrségnek, ahol ideiglenes úti okmányokat állítanak ki számára.

Michalra december 14-én találtak rá Oslo ipari körzetében hiányos öltözékben, testén számos sérüléssel, személyes iratok nélkül. A férfi korábban elmondta, hogy elrabolták, elkábították és egy beazonosíthatatlan helyen kikötözték és szexuális zaklatás áldozatává vált. Michal elmondása szerint a támadóitól továbbra is retteg, ezért változtatta meg külsejét.

Akik ezt tették velem, továbbra is szabadlábon vannak. Keddig nem tudhatták, hogy túléltem a támadást, de most már tudják, hogy Osloban vagyok. Nem akarom életemet újra kockáztatni, hogy befejezzék, amit elkezdtek, nyilatkozta "John Smith" a sajtónak.

Rovatok