Index Vakbarát Hírportál

Egy héttel Magyarország után Bissau-Guinea is választ

2014. április 13., vasárnap 14:17

Az Index megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészséget, a bissau-guineai útlevéllel, valamint az elnöki palotába bejelentett címmel rendelkező Simon Gábor kérte-e, hogy szavazhasson. Ha válaszolnak, megírjuk!

Két évvel a katonai államcsíny után parlamenti és elnökválasztás kezdődött vasárnap reggel Bissau-Guineában. Ennek eredményeként polgári kormány alakul majd, amely arra lesz hivatott, hogy kihozza a nyugat-afrikai országot a nemzetközi elszigeteltségből - írja az MTI.

A hírügynökségi előrejelzések szerint az államfői tisztség elnyerésének legesélyesebbje José Mario Vaz, a Guinea (Bissau) és a Zöld-foki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártjának (PAIGC) jelöltje, aki korábban pénzügyminiszter volt, és aki hatékony igazságügyi rendszer kialakítását ígéri. Egyik legerősebb kihívója az ország második legnagyobb politikai erejét jelentő Párt a Társadalmi Megújulásért (PRS) színeiben induló Abel Incada vállalkozó, a kereskedelmi kamara elnöke.

Ön kire szavazna Simon Gábor helyében?

  • 211
    Abel Incada (Párt a Társadalmi Megújulásért), mert a vállalkozások és a kereskedelem jelenti az ország jövőjét!
  • 125
    José Mario Vaz (Guinea és a Zöld-foki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártja), mert fontos a hatékony igazságügyi rendszer!

A mostani választások megszervezése érdekében az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) gyakorolt nyomást az ország átmeneti kormányára.

Két évvel ezelőtt, 2012. március 18-án ugyanis elnökválasztást rendeztek, de csak az első fordulóját sikerült megtartani. Április 13-án a hatalmat katonák vették át, megfosztották tisztségétől Raimundo Pereira ügyvezető államfőt, Carlos Gomes Junior miniszterelnököt és Antonio Indjai vezérkari főnököt, mindhármukat őrizetbe vették. Az államcsínnyel hatalomra jutó katonai vezetés és a főbb ellenzéki pártok képviselői akkor megállapodást írtak alá egy kétéves politikai átmenetről, amelynek végén parlamenti és elnökválasztást tartanának. 

Rovatok