Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea tagadja, hogy Phenjané lennének a Dél-Koreában talált drónok

2014. április 14., hétfő 21:52

Észak-Korea tagadta hétfőn, hogy onnan küldték Dél-Korea légterébe azt a három, kis méretű pilóta nélküli kémrepülőgépet, amelyet a két ország határának közelében talált a dél-koreai hadsereg másfél héttel ezelőtt. A phenjani nemzeti védelmi bizottság közleményében azt állította, hogy a dél-koreai hadsereg ezt bizonyító nyomozása "tele van hazugságokkal", de egyúttal felajánlotta egy közös vizsgálat lehetőségét is - idézi az MTI anyag a KCNA észak-koreai hírügynökséget.

A szöuli védelmi minisztérium a múlt héten közölte, hogy indirekt bizonyítékok alapján valószínűsíthetően Észak-Koreából származtak a két ország közti határtérség különböző pontjain megtalált repülők. Szöul azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve tovább vizsgálja a gépek származását.

A kémrepülőgépek a két ország határáról és a dél-koreai fővárosról, Szöulról készítettek felvételeket. Ugyanakkor a drónok nem tudnak azonnali képeket továbbítani a fogadóállomásra, és az általuk készített fotók minőségben nem jobbak a Google térképprogramja által használt, kereskedelmi műholdak által készített felvételeknél. A dél-koreai hadsereg illetékesei és szakértők szerint a korszerűtlen gépek nem jelentenek valós biztonsági veszélyt az országra nézve.

Szintén hétfőn Phenjan tokiói források szerint felvetette a két ország közti egyeztetések során, hogy szívesen újraindítaná az Észak-Korea és Japán közti kompösszeköttetést, cserébe azért, hogy hajlandó kivizsgálni az 1970-es és 1980-as években a phenjani rezsim által elrabolt japán állampolgárok sorsát. 

A források szerint Phenjan konkrétan követelte, hogy Japán oldja fel az észak-koreai kompok kikötését tiltó embargót, amelyet a kommunista diktatúra 2006-os rakétatesztjei és kísérleti atomrobbantása miatt vetett ki. Korábban az észak-koreai Vonszan és a japán Niigata városa között rendszertelen időközönként közlekedett egy komp.

A Kyodo hírügynökség forrásai szerint a japán fél vonakodik belemenni ebbe, amíg nem rendeződik megnyugtató módon az elrabolt japánok ügye. Tokió folytatni akarja az informális egyeztetést, hogy feltérképezze a phenjani rezsim "valódi szándékait" - jelentette a Kyodo.

Rovatok