Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött Kadhafi fiainak pere

2014. április 14., hétfő 15:48

Megkezdődött a per hétfőn a Kadhafi-rezsim több magas rangú tisztségviselője, egyebek mellett a diktátor két fia ellen a líbiai fővárosban. A tárgyaláson sem Szaadi Kadhafi, sem pedig Szaif al-Iszlám Kadhafi nincs jelen - írja az MTI.

A volt hírszerzési főnök, Abdalláh asz-Szenúszi - aki mellesleg a néhai Kadhafi sógora is - ezzel szemben a vádlottak vasráccsal elkerített padján ül több volt hivatalnokkal. A tárgyalóteremben van viszont Bagdadi al-Mahmúdi volt miniszterelnök, Abdul-Áti al-Obeidi volt külügyminiszter és a korábbi titkosszolgálati főnök, Abu Zaid Dúrda is, aki már korábbi tárgyalásokon is megjelent. Az ellenül emelt vádak a korrupciótól a 2011-es felkelésben részt vevők ellen elkövetett háborús bűnökig terjednek.

Sziddík esz-Szúr főügyész szerint Szaadi Kadhafi azért nem fog megjelenni a hétfői tárgyaláson, mert ellene még folynak nyomozások. A playboyként és futballistaként ismert Szaadi Kadhafit március elején szolgáltatta ki Líbiának a szomszédos Niger. A másik fiú, az egykor Kadhafi utódaként emlegetett Szaif al-Iszlám távollétét a főügyész azzal magyarázta, hogy még nem született döntés arról, pere zárt ajtók mögött folyjon-e vagy sem.

Al-Iszlám internetes videokapcsolaton keresztül vesz részt a meghallgatáson. Távollétének amúgy nyomós gyakorlati oka is van: al-Iszlám a nagy hatalmú az-Zintán milícia foglya az ország nyugati részében, és a fegyveresek elutasították, hogy a meggyilkolt diktátor fiát Tripoliba szállítsák, mert szerintük a hatóságok nem tudnák a tárgyalás biztonságát és jogszerűségét biztosítani.

A Nemzetközi Büntetőbíróság - amelynek nem sikerült elérnie hogy Kadhafi belső körének emberei elleni pereket a fennhatósága alatt bonyolítsák le - és más jogvédő csoportok aggodalmukat fejezték ki a per jogszerűségével kapcsolatban. Hanán Saláh, a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közel-keleti és észak-afrikai részlegének jogásza rámutatott arra, hogy az eddigi tárgyalások során rendellenességek is történt, több vádlottat például nem képviselt védőügyvéd, ami pedig egy "szabályos per alapja".

Rovatok