Index Vakbarát Hírportál

Öt évig bliccelt, 15 milliója bánta

2014. április 14., hétfő 13:50 | aznap frissítve

Öt éven át használta ki a londoni metrórendszer egyik kiskapuját egy londoni üzletember, aki az igazi ár töredékéért utazott egy London melletti településről nap mint nap a Citybe. A meg nem nevezett fedezeti alapkezelő ingázóbérlete 2008-ban járt le, de éveken át nem kapták el az ellenőrök, egészen tavaly novemberig. Becsületére legyen mondva, most három napon belül kifizette a 42 ezer fontos (kb. 15 millió forint) összeget, amiben peren kívül megegyezett a vasúttársasággal. Leperkálta a 450 fontos jogi költséget, és az évi 4500 fontba kerülő vonatbérletét is megújította, írja a Metro.

A trükkös üzletember egyszerű trükkel utazott szinte ingyen éveken át a vonaton: a Londonból induló vasútvonalakon ugyanis bizonyos távolságig nemcsak a vonatjegyek és bérletek, de a londoni tömegközlekedési jegyek és bérletek is érvényesek.

Az elektronikus tömegközlekedési jegyet, az Oyster kártyát kétszer kell hozzáérinteni a beengedőkapukhoz: felszálláskor és leszálláskor is, így tudja a rendszer, hogy mennyit utaztunk és az mennyibe kerül. Azon a Stonegate nevű vidéki állomáson azonban, ahol a rekorder bliccelő felszállt, nincs beengedőkapu. Emberünk nem vett vonatjegyet, a vonaton mindig ügyesen elkerülte a jegyellenőröket, és csak leszálláskor húzta le Oysterét. Így a naponta több mint negyven fontba kerülő retúrjegyet megspórolva csak utazása Londonon belüli részét fizette ki.

Az Oyster-olvasó ugyanis egy maximum összeget von le azoktól, akik elfelejtik befele menet érvényesíteni jegyüket, ez az összeg - mely jelenleg 8,6 font, a bliccelés időpontjában pedig 7,2 font volt - a Londonon belüli utazásra van kalibrálva. A trükkös utas hatvan mérföldnyit vonatozott minden nap a London Bridge állomásra, ahol átszállt egy másik vonatra, mely a Cannon Streetre ment, és csak itt érvényesítette elektronikus jegyét. Emberünk végül tavaly novemberben bukott le, amikor egy jegyellenőr észrevette, hogy csak kifelé menet húzta le az Oystert.

Rovatok