Index Vakbarát Hírportál

Pénzért adtak jogsikat, börtönbe mennek a román rendőrök

2014. április 14., hétfő 15:14

Másféltől hat évig terjedő börtönbüntetéseket kaptak jogerősen korrupcióért azok az Arges megyei rendőri vezetők, akik vizsga nélkül, pénzért adtak el vezetői engedélyeket – közölte az MTI. A legsúlyosabb büntetést – hatéves szabadságvesztést – Gheorghe Vlasceanura, az Arges megyei jogosítványiroda volt vezetője szabták ki.

A román korrupcióellenes ügyészség 2008-ban leplezte le a szervezett bűnözői hálózatot, amely 700 és 4500 euró közötti összegért állított ki jogosítványokat vizsga nélkül. A rendőrökből, köztisztviselőkből, oktatókból álló csoport egyes tagjai azzal foglalkoztak, hogy az ország más megyéiből is beszervezzék a vásárlókat, akiknek a fiktív vizsgáztatás kedvéért Arges megyébe helyezték át a lakcímét. A 2008-as házkutatások során több mint egymillió eurót foglaltak le 17 jogosítványüzérnél az ügyészek.

A hálózat feltételezhetően több ezer személyt – közöttük írástudatlanokat – juttatott illegálisan vezetői engedélyhez. Ezek közül a bíróság ötven esetben rendelte el a – bizonyítottan jogtalanul szerzett – jogosítvány érvénytelenítését.

Rovatok