Index Vakbarát Hírportál

Indiában is elismerték a transzszexuálisokat harmadik nemként

2014. április 15., kedd 10:48

Elismerte a "harmadik nem" létezését kedden az indiai legfelsőbb bíróság, a döntést áttörésként üdvözölték a transzszexuálisok jogait védő csoportok aktivistái - írja az MTI.

A homoszexualitás viszont továbbra is bűncselekmény

Mi ez?

Transzszexuális az, aki úgy érzi, hogy nem a megfelelő nemű személynek született, vagyis testi neme és pszichoszexuális neme ellentmond egymásnak. A legfrissebb kutatások szerint a transzszexualizmus vele született állapot, és valamilyen kóros hormonális hatás (pl. gyógyszer vagy környezetszennyezés) válthatja ki. A transzszexuálisok jó része, ha teheti nemátalakító műtétnek veti alá magát.

"A transzszexuálisok elismerése harmadik nemként nem társadalmi vagy orvosi, hanem emberi jogi kérdés" – mondta K. S. Radhakrisnan bíró. A legfőbb indiai bírói szervezet egyben utasította a kormányt, hogy tekintse a transzszexuálisokat "társadalmilag és gazdaságilag hátrányos" csoportnak, és biztosítson számukra a többi kisebbségi csoporthoz hasonlóan munkát közintézményekben és helyeket oktatási intézményekben.

"A transzszexuálisok ennek az országnak az állampolgárai, joguk van az oktatáshoz, és őket is megilleti az összes többi jog" – hangsúlyozta a bíró. Egy Lakszmi Narajan Tripathi ismert aktivista vezette, eunuchok és transzszexuálisok jogait képviselő csoport fordult 2012-ben beadvánnyal a legfelsőbb bírósághoz jogaik elismertetését kérve.

"A mai napon most először vagyok büszke arra, hogy indiai vagyok" – mondta az aktivista újságíróknak a bíróságon. Indiában ugyanakkor a legfelsőbb bíróság decemberben viszont elutasította a homoszexualitás dekriminalizálását, így az egyneműek kapcsolata továbbra is bűncselekménynek számít az ázsiai országban.

Ausztráliában is van harmadik nem

Az ausztrál legfelsőbb bíróság április 2-án hozott olyan döntést, hogy egy személy hivatalosan is lehet semleges nemű. Mint kimondták, a "legfelsőbb bíróság elismeri, hogy egy személy lehet se nem férfi, se nem nő, és ezért engedélyezi a 'nem meghatározott' nemi kategória hivatalos használatát".

Az ügy a magát semleges neműként meghatározó, Norrie néven ismert személyre összpontosult, aki évekkel ezelőtt szállt harcba a harmadik nemi kategória elfogadtatásáért. A csupán egyetlen nevet használó Norrie eredetileg férfinak született, de 1989-ben nemváltoztató műtéteken esett át. Később nőként sem érezte magát boldognak, így nem nélkül kívánt tovább élni.

Norrie 2010 februárjában került a világsajtó figyelmébe, amikor az új-dél-walesi anyakönyvi hivatal elfogadta, hogy az aktivista nemét "nem meghatározottként" vegyék nyilvántartásba. Nem sokkal később azonban a hivatal visszavonta korábbi döntését, arra hivatkozva, hogy az irat érvénytelen, azt tévedésből adták ki.

Az intézkedés nyomán egy sor bírósági fellebbezésre került sor, amelyek eredményeként az új-dél-walesi fellebbviteli bíróság tavaly elismerte Norrie-t semleges neműként. Az ausztrál legfelsőbb bíróság ezt a döntést erősítette meg szerdán.

Mint az MTI emlékeztet, Ausztrália és India mellett Németország és Nepál is engedélyezi az állampolgárainak, hogy X-et írjanak útlevelükbe a "neme" rovatba.

Rovatok