Index Vakbarát Hírportál

Szégyenfalra teszik a pazarló kínai vezetőket

2014. április 15., kedd 10:52

Mostantól minden hét elején nyilvánosságra hozzák Kínában azoknak a vezetőknek a nevét, akik nagy lábon élnek, herdálják a közpénzt, beosztásukhoz méltatlanul viselkednek – idézi az MTI a kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságának közleményét a kínai média nyomán.

Az elmúlt hét napban 220 ügyben intézkedtek 24 tartományban, illetve tartományi jogú városban, miután értékelni kezdték a párt legfőbb fegyelmi szervének honlapjára beküldött feljelentéseket. 313 párt- és állami vezetőről már meg is állapították, hogy a kiadott irányelveknek nem tett eleget.

42 esetben például azért marasztaltak el vezetőket, mert magáncélra használták a szolgálati autóikat, 17 alkalommal közpénzen kirándultak és tízszer szintén közpénzből különböző nagyságú díszebédeket és díszvacsorákat tartottak.

Lelepleződött például Anhuj tartomány Liukang falujának vezetője, aki rendszeresen a helyi kormányzat autóival járt rokonainak sírjához a temetőbe. A Kujcsou tartományi Houcsang járás kórházának vezetője szintén lebukott, mert januárban épp az ellenőrök tiszteletére adott díszvacsorát. A 2673 jüanos (95 500 forint) számlát az intézménnyel számoltatta el.

A párt virtuális szégyenfalára 23 olyan eset főszereplői is felkerültek, akik pénzt és ajándékot fogadtak el lakodalmak és temetések alkalmával. Peking Huajzsou kerületének egyik vezetője például 5800 jüant (207 ezer forint) kapott fia esküvője alkalmával. A pénzt vissza kell fizetnie, a történtekről részletes jelentést kell írnia.

A nyilvánosságra jutó példákból kiindulva nem érezhetik magukat biztonságban azok sem, akik munkaidőben kártyáznak, alkoholt fogyasztanak ebédjükhöz, videojátékot játszanak, vagy online filmet néznek, esetleg az interneten vásárolnak. Közülük 21-en buktak le. Egyikük rajzfilmet nézegetett.

A felelősségre vont vezetők, hivatalnokok bűnlajstroma hosszú, vannak, akik alkalmazottaikat nem hivatalos munkára használták, közpénzből ajándékot vásároltak, elkéstek a munkahelyükről, szerencsejátékot játszottak, vagy ittasan vezettek. A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága 2012 decemberében fogadta el azt a nyolcpontos irányelvcsomagot, amelynek célja a kormányzati hivatalokban és a pártszervezeteknél dolgozók munkastílusának, hatékonyságának javítása, az emberek bizalmának a visszaszerzése.

Rovatok