Index Vakbarát Hírportál

Zsarolással gyanúsítják a román államfőt

2014. április 15., kedd 13:01

Büntetőjogi feljelentést tesz a román államfő ellen a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD): Traian Basescu elnököt a párt egyik tagjának megfélemlítését célzó fenyegetéssel és zsarolással gyanúsítják – írja az MTI.

A feljelentést a frakció több tagja – elsőként Victor Ponta miniszterelnök – kedden írta alá. Ponta szerint az államfő „maffiózó stílusú fenyegetőzéssel” próbálta megfélemlíteni a Basescu-család földvásárlását vizsgáló parlamenti különbizottságot, amikor annak egyik tagjáról, Gabriela Firea szociáldemokrata szenátorról megjegyezte: jobban tenné, ha polgármester férjének gyanús ügyeire figyelne, „mert megeshet, hogy este már nem találja otthon”. A Krónika.ro szerint az államfő egy a Realitatea televíziónak adott interjúban tette a fenti kijelentést. 

A korrupcióellenes ügyészség több tucatnyi polgármestert és megyei tanácselnököt juttatott börtönbe az utóbbi időben, többségük a PSD tisztségviselői. A szociáldemokrata politikusok több ízben kifejezték meggyőződésüket, hogy a DNA Basescu politikai befolyása alatt áll.

Basescu ugyanakkor cáfolta, hogy ő koordinálná a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatait, és megjegyezte, hogy ilyenek nemcsak a vele szemben álló, kormányoldali Szociáldemokrata Párt politikusai ellen zajlanak, hanem a korábban kormányon lévő, most ellenzéki konzervatív-liberális PDL tagjai ellen is.

Basescu szerint Victor Ponta elvesztette a hitelét, „mélységesen korrupt”, és tragédia lenne, ha ő lenne az államfő.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden közölte: az RMDSZ minden fenyegetést és zsarolást elítél, de a szövetség frakciója nem foglalt állást arról, hogy testületileg csatlakozzon a feljelentéshez: ezt az egyes törvényhozók saját belátásra bízza. Hozzátette: ő maga nem írja alá a feljelentést.

A jobbközép ellenzék szerint az államfő elleni feljelentés a PSD választási kampányának része.

Rovatok