Index Vakbarát Hírportál

Aki látta ezeket a képeket, az többé nem lesz ugyanaz az ember

2014. április 16., szerda 13:41

Szíriában halálra kínzott emberekről készült képsorozatot mutatott be Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában, jó időbe telt, amíg a nagykövetek meg tudtak szólalni, írja az MTI.

Gerard Araud francia nagykövet elmondta, hogy a csontsovány áldozatok holttestein fojtogatás és módszeres verés jelei láthatóak, egyeseknek a szemét is kiszúrták.

A képek az Aszad-kormány által elkövetett háborús bűnök nyilvánvaló bizonyítékai

– mondta Araud, pedig pártatlan források egyelőre nem erősítették meg a fotók hitelességét.

A fotók januárban kerültek nyilvánosságra, miután egy, a szíriai kormánynak hátat fordító rendőrtiszt 11 ezer megkínzott fogolyról 55 ezer képet szivárogtatott ki nemzetközi jogászoknak. 

A képek tanúsága szerint a szíriai biztonsági erők szisztematikusan dokumentálták a gyilkosságokat, és a Caesar fedőnéven emlegetett kiszivárogtató rendőr volt az egyik hivatalos fotós a hullaházakban.

A brutálisan kegyetlen képek közül néhányat akkor mi is bemutattunk. Tényleg csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk a galériát.

Damaszkusz határozottan elutasította a vetítést kísérő jelentést, amelynek hiányolta „objektivitását és professzionalistását”. A szíriai igazságügyi minisztérium állítása szerint egyes áldozatok harcokban vesztették életüket, másokkal pedig fegyveres szélsőségesek végeztek.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy aki látta az éheztetés, fojtogatás és verés jeleit viselő holttestek fényképeit, „többé már nem lesz ugyanaz az ember”. Power a fotókat Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya által elkövetett „szisztematikus és iparszerű gyilkolás” bizonyítékainak nevezte.

Rovatok