Index Vakbarát Hírportál

Elpusztítják Ceausescu régi kacatjait

2014. április 17., csütörtök 18:00

A román kormány engedélyt adott rá, hogy megsemmisítsék Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor és családja használhatatlan személyes tárgyait – írja az MTI. A holmikat csaknem 25 éve próbálják eladni, sikertelenül.

A ruhákat, szőnyegeket és bútorokat 1989-ben kobozta el a román katonai bíróság a diktátortól és feleségétől. Innen a román állami protokollalaphoz kerültek Ceausescu holmijai. Az akkor összegyűjtött értékek egy részét a román állam árveréseken adott túl.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, a megmaradt javakat leltározza egy kormányzati bizottság, majd a kiselejtezett és használhatatlan holmikat megsemmisítik. Ezek közül sok darab már az elkobzáskor használt volt, és az állapotuk 1990 után tovább romlott.

A diktátor luxusvillája is eladó

A hírügynökség szerint a kormányzati intézmény eladja Ceausescu bukaresti villáját is. A Primaverii negyedben épült villához csaknem 15 ezer négyzetméteres telek tartozik, és a Ceausescu házaspár utasításai és elvárásai alapján tervezték meg.

Amikor az 1989-es romániai forradalom után videóra vették Ceausescu villáját, a diktátor rongyrázós életmódja eléggé felháborította a lakosságot. Ceausescunak ugyan nem volt arany vécékeféje, mint Janukovics volt ukrán elnöknek, de a vízcsapok aranyból készültek.

A Mediafax szerint a kormány azért adja el a villát, mert évente csak 3-4 hivatalos küldöttség fordul meg benne, és a fenntartása túlságosan költséges.

Rovatok