Index Vakbarát Hírportál

Obama: Putyin tudja, hogy mi erősebbek vagyunk

2014. április 17., csütörtök 11:48

A Krím jogtalan annektálása után Moszkva Kelet-Ukrajnában is destabilizálja a helyzetet, aminek végső soron Oroszország is kárát látja – közölte Barack Obama a CBS alákérdezős interjújában.

„Eddig is következetesen azt mondtam, hogy minden egyes alkalommal, amikor Oroszország destabilizálja a helyzetet Ukrajnában és önállóságát veszélyezteti, akkor annak következménye van: az orosz gazdaság gyengült, a tőke menekül az országból” – jelentette ki az amerikai elnök, megkerülve azonban a választ arra a kérdésre, hogy kész-e fokozni a szankciókat, amennyiben a csütörtöki, négyoldalú – orosz, ukrán, amerikai, EU – találkozón nem sikerül megállapodni a helyzet rendezéséről.

Vörös vagy Fekete

„Gúnyolódott önön és az Egyesült Államok hadseregén Vlagyimir Putyin, amikor egy orosz katonai gép keringett egy amerikai hadihajó körül a Vörös-tengeren?” – kérdezte az újságíró, utalva a Donald Cook rombolóval kapcsolatos esetre, amely egyébként nem a Vörös-, hanem a Fekete-tengeren történt. Obama nem javította ki az újságírót, de elmondta: az orosz fél nem érdekelt abban, hogy bármiféle katonai összetűzésbe kerüljön az Egyesül Államokkal. „Tudják, hogy a mi hagyományos erőink jelentősen meghaladják az orosz erőket. Mi nem akarunk háborút, csupán azt, hogy az olyan országok, mint Ukrajna, önállóan alakíthassa ki kapcsolatait szomszédaival, és ebbe senki ne szólhasson bele, sem az Egyesült Államok, sem Oroszország.”

Genfben mégis összejönnek

Bár megvolt az esélye annak, hogy a csütörtöki négyoldalú találkozót elhalasztják. Az orosz külügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy ha vérontás történne Ukrajnában, akkor aligha van mód a tárgyalásra. Noha a beszámolók szerint vannak halottjai a kelet ukrajnai összecsapásoknak, Szergej Lavrov mégis útnak indult Svájcba.

Nem sokkal korábban a Fehér Ház bejelentette, hogy újabb szankciókat helyez kilátásba. Az amerikai külügyminiszter, John Kerry ezzel kapcsolatban megjegyezte: az elnök világosan jelezte, hogy ha Oroszország nem él a megállapodás lehetőségével, akkor cselekedeteinek komolyabb következményei lesznek.

Áttörés aligha várható a találkozón, bár Kijev abban bízik, hogy az több lesz formális rendezvénynél. Az ukrán fél az orosz erők kivonását várja keleti területeiről, igaz, ilyen értelmű megállapodás bizonyosan nem lesz, miután Moszkva visszautasítja a feltételezést, hogy katonáival jelen volna a térségben.

Rovatok