Index Vakbarát Hírportál

Ukrán válság: megállapodásról beszélnek

2014. április 17., csütörtök 19:42

John Kerry amerikai külügyminiszter sikerről beszélt a genfi tárgyalások után, Lavrov orosz külügyér pedig támogatást ígért a párbeszéd megteremtésében.

John Kerry amerikai külügyminiszter a Genfben elért megállapodással kapcsolatban csütörtöki sajtóértekezletén sikerről beszélt, de hangsúlyozta, hogy a szavakat tetteknek kell követniük. Oroszországnak meg kell fizetnie az árát, ha a megállapodás meghiúsul - tette hozzá az MTI szerint.

Kerry az orosz és ukrán kollégájával, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tartott tanácskozás után közölte, hogy egy sor lépésben állapodtak meg az ukrajnai feszültség enyhítése érdekében.

Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki: Oroszország bizonyítja, hogy eltökélt a feszültség enyhítésére, és a korábbi cselekmények nem ismétlődnek meg.

Oroszország támogatni fogja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai küldöttségének a szembenálló felek közötti párbeszéd megteremtésére irányuló tevékenységét - közölte az orosz külügyminiszter csütörtökön a Genfben tartott négyoldalú válságtanácskozás után.

Szergej Lavrov elmondta: felszólítják az EBESZ különleges megfigyelő csoportját, hogy mandátumával összhangban játsszon vezető szerepet, segítse az ukrán hatóságokat és a helyi közösségeket a genfi megállapodásban foglalt lépések megvalósításában. 

A válság megoldását célzó konkrét lépések között sorolta fel Lavrov a törvénytelen fegyveres csoportosulások leszerelését, a törvénytelenül elfoglalt épületek és közterek kiürítését, illetve amnesztia nyújtását a megmozdulások résztvevőinek.

Rovatok