Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a felborult komp kapitánya

2014. április 19., szombat 08:13

Attól félt, hogy elsodródnak az utasok, ezért nem adott parancsot a hajó kiürítésére – ezzel védekezik annak a dél-koreai kompnak a kapitánya, amely szerda hajnalban borult fel, miközben Incshonból a népszerű kirándulóhelynek számító Csedzsu szigetére tartott.  Ezzel a kapitány azokra a vádakra reagált, hogy amíg a kapitány és a legénység pár tagja menekülőre fogta, az utasoknak azt az utasítást adták, maradjanak a helyükön. 

A 69 éves kapitányt már korábban őrizetbe vették a dél-koreai hatóságok, hanyagságért és a tengerjog megsértésért kell felelnie. A nyomozás elsősorban arra keresi a választ, miért vett a komp egy éles kanyart közvetlenül a borulás előtt, illetve vizsgálják azt is, hogy hány ember életét lehetett volna megmenteni egy kellő időben kiadott evakuálási paranccsal. Egy az Associated Press (AP) hírügynökség birtokába került dokumentum szerint a tengeri hatóságok az első segélyhívás után öt perccel a fedélzet teljes kiürítését javasolták, de ennek ellenére a kapitány csak 30 perc után adta ki a szükséges parancsot.

Lee kapitány szombaton a televízióban kért bocsánatot a koreai néptől és az áldozatok családjaitól, amiért „zavart okozott”.

Kiadtam az útiránnyal kapcsolatos parancsokat, majd rövid időre a hálószobámban mentem, ekkor kezdett süllyedni a hajó

– mondta a kapitány, hozzátéve, hogy:

Nagyon erős volt az ár, az óceán vize pedig hideg, ezért azt gondoltam, hogy ha az emberek megalapozott döntés hiányában, mentőmellény nélkül, vagy akár azzal hagyják el a kompot, akkor elsodródhatnak, és számos egyéb nehézséggel találhatják szembe magukat.

A kapitány elmondása szerint a mentőcsónakok nem érkeztek meg addig, amíg a komp felborult. A kapitány mellett a katasztrófa megtörténtekor éppen szolgálatban lévő kormányost is letartóztatták. Ő azt mondta, hogy hibázott, de a kormánnyal is volt valami gond, mert a hajó élesebben fordult, mint ahogy kellett volna neki.

29 halálos áldozat

A túlélők után kutató búvárok három holttestet láttak a vízben lebegni a szerdán elsüllyedt dél-koreai komp egyik kabinjában az ablakon keresztül, de nem tudtak hozzájuk férkőzni – írta korábban az MTI a parti őrség közlésére hivatkozva.

A búvárok egy víz alá került kabinban látták a testeket. Az ablakot nem sikerült betörni. Hangokat nem hallani a roncsból, a látási körülmények pedig igen rosszak.

A mentést péntek éjjel félbe kellett szakítani a gyors áramlatok és nagy hullámok miatt, de szombaton helyi idő szerint hajnali négy órakor folytatták. Délutánra még rosszabb körülményeket, erős szelet jósol a meteorológiai szolgálat. A BBC szerint továbbra is 273 eltűntet keresnek, 174 utast találtak meg, míg a katasztrófának eddig hivatalosan 29 halálos áldozata van.

Rovatok