Index Vakbarát Hírportál

Nem drogozhatnának a terhes nők Tennesseeben

2014. április 19., szombat 19:35

Az egyelőre SB139 néven ismeretes törvényjavaslat az USA-ban egyedülállóként lehetőséget biztosítana a bíróságoknak, hogy a terhességük alatt kábítószerező nőket elítélhessék, írja a CNN. A javaslat értelmében a hatóságok csak akkor járhatnak el a nők ellen, ha a terhességük alatt fogyasztott kábítószer hatására a magzatnál fejlődési rendellenesség alakul ki. A javaslatot az állam törvényhozásának képviselőháza és szenátusa is elfogadta, így már csak a kormányzónak kell rábólintania.

Nem mindenki fogadta lelkes mosollyal a javaslatot. Egy helyi polgárjogi szervezet vezetője, Hedy Weinberg szerint az teljesen rendben van, hogy az állam mindent megtesz az egészséges terhesség promótálásáért, de leginkább azt kellene tudatosítani a nőkben, hogy ha alkohol- vagy kábítószerfüggők, a terhesség alatt is kapnak segítséget, amit mindenkinek biztosítani kellene, szociális helyzetüktől függetlenül.

Azok a törvények, amelyek a nőket bírósági eljárással, esetleg elzárással valamint gyermekeik elvesztésével fenyegetik, azok pont a kórházaktól a segítségtől rettentik el őket, hiszen nem mernek majd elmenni az orvoshoz, nehogy feljelentsék őket. Az SB1391 egyébként alkotmányosan is meglehetősen megkérdőjelezhető, így arra kérem a kormányzót, hogy vétózza meg.

A kormányzói hivatal sajtósa egyelőre nem adott felvilágosítást arról, hogy Haslam kormányzó aláírja-e a javaslatot vagy sem, mindenesetre tíz munkanapja van meghozni a döntést. Amennyiben aláírja, a törvényben a következők is szerepelnek majd:

A javaslat ellenzői a fentieket finoman szólva is kétségekkel fogadják, szerintük az állam szegények lakta részére csak az jut majd el belőle, hogy aki drogozik, azt bezárják, így még kevesebben fordulnak orvoshoz, mint eddig. Pedig nem ártana, hiszen a helyi egészségügyi hivatal adatai szerint 2013-ban Tennesseeben 900 újszülöttnél diagnosztizáltak kábítószerlevonási tüneteket.

Rovatok