Index Vakbarát Hírportál

Koreai kompbaleset: újabb 13 holttestet találtak

2014. április 20., vasárnap 08:35 | aznap frissítve

A mentők vasárnap reggelig 13 újabb holttestet találtak meg a hajóban és hatot a roncs körül lebegve, így ezzel a dél-koreai hajókatasztrófa halálos áldozatok hivatalos száma 52-re emelkedett. 256 utast még mindig eltűntként tartanak nyilván. A komp szerdán süllyedt el 460 utassal a fedélzeten.

Kétségbeesett hozzátartozók verekedtek össze a rendőrökkel

Az MTI szerint összeverekedtek a rendőrökkel az áldozatok hozzátartozói, akik azon háborodtak fel, hogy a hatóságok szerintük tehetetlenkednek az eltűntek keresése során. Mintegy százan vágtak neki vasárnap reggel a Szöulba vezető útnak a Csindo szigetén, a mentés központi helyszínén összegyűlt, kétségbeesett rokonok közül, mert a fővárosban is ki akarták nyilvánítani az elégedetlenségüket, de a rendőrök útjukat állták a szárazföldre vezető hídon, és ekkor tört ki az összecsapás. Sérültekről nem érkezett hír.

A mentési munkálatok nem fognak gyorsan befejeződni, jelezte a parti őrség, előreláthatóan két hónapon át is tarthatnak. Az elsüllyedt hajó mellé három hatalmas darut állítottak fel, amikkel majd kiemelhetik a kompot, de ezt csak akkor kezdik meg ha teljesen biztosak lesznek abban, hogy a hajóban nincsenek túlélők.

A mentésben búvárok százai vesznek részt, nagyon nehéz körülmények között: az erős tengeráram és a rossz látási körülmények között nem tudják megközelíteni a hajó azon részét, ahol a legtöbb utast sejtik.

Tapasztalatlan tengerész okozhatta a balesetet

A katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, ezért borulhatott fel. A gyanú szerint a kapitány tapasztalatlan tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül magára hagyta a hajóhídon.

A 69 éves kapitányt a dél-koreai hatóságok őrizetbe vették, hanyagságért és a tengerjog megsértésért kell felelnie. A nyomozás elsősorban arra keresi a választ, miért vett a komp egy éles kanyart közvetlenül a borulás előtt, illetve vizsgálják azt is, hogy hány ember életét lehetett volna megmenteni egy kellő időben kiadott evakuálási paranccsal.

A hajó 69 éves kapitánya és a hajótársaság egyaránt bocsánatot kért a baleset miatt, de a felelősséget még senki nem vállalta magára.

Rovatok