Index Vakbarát Hírportál

Unalmas volt a biztonsági őrködés, most a donyecki népköztársaságot vezeti

2014. április 20., vasárnap 11:48 | aznap frissítve

A közelmúltban kikiáltott Donyecki Népköztársaságban május 11-én tartanának népszavazást a régió sorsáról, nyilatkozta a The Telegraphnak a kelet-ukrajnai felkelés egyik vezetője, Gyenyisz Pusilin.

A magát miniszterelnöknek mondó férfi elmondta, hogy a szavazáson egyetlen kérdést tennének fel: Akarják-e a donyecki régió függetlenségét, igen vagy nem.

Pusilin szerint kezdetben csak az volt a céljuk, hogy föderációs rendszert alakítsanak ki Ukrajnával. de a Kijev által indított antiterrorista hadművelet után erre már nem lát lehetőséget, mondta. „Turcsinyov egy háborús bűnös, maga Janukovics sem indított háborút a saját népe ellen.”

A fentieknek ellentmondóan a régió jövőjéről ugyanakkor azt mondta: A szavazás után majd eldöntik, hogy a független Donyecki Népköztársaság Oroszországhoz csatlakozik, esetleg Ukrajnával marad kapcsolatban, sőt, egy másik állam része is lehet. De előfordulhat, hogy a teljes függetlenséget választják.

Tagadják az orosz kapcsolatokat

Kétséges ugyanakkor, hogy a szavazás valóban a többség akaratát közvetíti majd. A Donyecki Népköztársaság egyetlen városban, Szlavjanszkban irányítja a teljes települést. A környék nagyjából tíz városában annyi történt, hogy fegyveresek erőszakkal elfoglalták a helyi rendőrséget és a városházát. Donyeckben ráadásul csak a városháza van a szeparatisták kezén.

A Telegraph tudósítója szerint a 11 emeletes épületet barikádokkal vették körül, amelyet maszkos, civil ruhás, de felfegyverzett őrök védenek. A zónában orosz zászlók, vagy a rövidéletű, 1918-as donyecki köztársaság fekete, kék, piros zászlói láthatók.

Pusilin tagadja, hogy az oroszok irányítanák az eseményeket, amelyek egyébként főbb lépéseikben hasonlítanak a Krímben tapasztaltakhoz. A kijevi kormány szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy orosz ügynökök állnak a mozgalom mögött.

Unta a biztonsági őri munkát

Kérdéses, hogyan válhatott a politikában, közéletben teljesen ismeretlen Gyenyisz Pusilin váratlanul a Donyecki Népköztársaság miniszterelnökévé. A 32 éves férfi a brit lap szerint korábban egy multi level marketinges vállalkozásban működött, azelőtt a reklámszakmában és egy élelmiszerkereskedelmi vállalkozásnál dolgozott, de kipróbálta magát biztonsági őrként is. Igaz, elmondása szerint unta azt a munkát.

Puslin neve április 6-án lett csak ismert, amikor néhány száz oroszbarát tüntető elfoglalta a helyi kormányhivatalt, majd kikiáltott a népköztársaságot.

Hatalmát azok a fegyveresek tarják fenn, akik magukat helyi önvédelmi erőknek hívják, és akik közül néhányan már elismerték, hogy valójában a Krímből érkeztek.

A Vice helyszínen készült videója ugyanakkor az orosz kapcsolatokra is hozott bizonyítékot. A felvétel végén a felkelőkhöz átállt rendőrök új vezetője elmondja, az orosz katonaság képviselőjeként vezeti tovább az alakulatukat.

Rovatok