Index Vakbarát Hírportál

Donyecki szeparatistákkal tárgyalt az EBESZ

2014. április 22., kedd 19:02

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik vezető képviselője, kelet-ukrajnai közvetítője konstruktívnak nevezte a tárgyalásokat, amelyeket a donyecki kormányépületeket elfoglaló oroszbarát szeparatisták vezetőivel folytatott kedden Kelet-Ukrajnában.

"Hasznos és konstruktív megbeszélést folytattunk a donyecki helyi önkormányzat épületét elfoglaló csoport képviselőivel, Donyeck polgármesterével és a város rendőrfőnökével" - mondta sajtótájékoztatóján Mark Etherington a másfél órás találkozó után. Miután ismertették az álláspontjukat, a tárgyalás résztvevői állást foglaltak amellett, hogy folytatni kell a felek közti párbeszédet, csillapítani kell a feszültséget, és hangsúlyozták, hogy tartózkodni kell az erőszaktól. Az EBESZ eddig mintegy száz megfigyelőt és közvetítőt küldött Ukrajnába, és ez a szám várhatóan nőni fog.

Joe Biden amerikai alelnök Kijevben kijelentette, szükségesnek tartja, hogy Oroszország képviselői csatlakozzanak az EBESZ kelet-ukrajnai missziójához, és sürgette, hogy cselekedjen az ukrajnai válság enyhítésére elfogadott négyoldalú genfi megállapodás teljesülése érdekében. Ugyanakkor sürgette a kijevi vezetést is, hogy tegyen jelentős lépéseket az alkotmányos reform és a hatalom decentralizációja terén, biztosítsa a régióknak a helyi önkormányzás lehetőségét, a nemzeti kisebbségek jogait, harcoljon az antiszemitizmus és a korrupció ellen. Bejelentette, hogy Washington újabb 50 millió dolláros segítséget készül nyújtani Ukrajnának a politikai és gazdasági reformok végrehajtására, és kész támogatást nyújtani a május 25-i elnökválasztáshoz.

Rovatok