Index Vakbarát Hírportál

Lecsapnak a félkarú rablókra Kínában

2014. április 22., kedd 16:55

Szigorúan büntetnék a gyermekek, a fiatalkorúak előtt is nyitott szerencsejáték-szolgáltatókat, a nyerőautomaták üzemeltetőit Kínában. A kommunista országban egyébként 1949 óta tilos midnenfajta szerencsejáték, de mostanában egyre több a titkos kaszinó, és sok szórkaozóhely sötét zugaiban vannak nyerőgépek.

Azoknak a létesítményeknek a vezetői, amelyekben tíz, vagy annál több szerencsejátékhoz szükséges eszközt, gépet telepítettek, már tiltott szerencsejáték miatt bűncselekménnyel lesznek vádolhatók - áll a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a közbiztonsági minisztérium közös közleményében. Az általános és középiskolák környékén pedig tilos lesz a játékgépek telepítése.

A hatóságok a rendelkezés ellenőrzése során elsősorban a befektetőket és az üzemeltetőket veszik majd célba. Eszerint mindazok, akik ilyen létesítményekhez biztosítják a berendezéseket, a helyszínt, a pénzügyi és technikai támogatást, illetve fizetik a létesítmények vezetőit, büntetésre számíthatnak.

Az országban rendszeresen indítanak kampányokat a földalatti bűnbarlangok leleplezésére, a közbiztonsági tárca közlése szerint csak az idei év első hónapjában több mint ötezer embert vettek őrizetbe illegális szerencsejáték miatt.

1949, az új Kína megalakulása óta az országban tilos mindenfajta szerencsejáték, és a kaszinók működtetése is. A kínaiakról ugyanakkor köztudomású, hogy rendkívüli módon vonzódnak a szerencsejátékhoz, ezért is járnak sokan a Kínához tartozó különleges közigazgatási övezetbe, Makaóban. De azért Kínában is országszerte virágzanak az illegális kaszinók, madzsong- és kártyaszalonok.

A hivatalos statisztikák szerint a szerencsejátékkal kapcsolatos ügyek száma tavaly a 20 ezret is meghaladta, a Néma Vihar nevű művelet során pedig több mint 50 ezer embert vettek őrizetbe, és több tucat kiterjedt hálózattal rendelkező kaszinót lepleztek le, köztük többet a legelőkelőbb, gazdagok látogatta üdülőhelyeken.

Rovatok