Index Vakbarát Hírportál

Az összes balti országban lesz amerikai katona

2014. április 22., kedd 21:14

Az Ukrajnával szembeni orosz lépésekre válaszul az Egyesült Államok 600 katonát küld a Balti tengeren a jövő héten kezdődő nemzetközi gyakorlatra. - tudósított az NBC.

Az első ejtőernyős alakulat szerdán érkezik meg Lengyelországba - mondta John Kirby tengernagy, a Pentagon szóvivője. Három további századerejű egység Észtországba, Lettországba és Litvániába megy gyakorlatozni. A katonák egy hónapig maradnak, de utána újabb amerikai egységek veszik át helyüket.

A Pentagon nem is titkolta, hogy "az orosz agresszió" miatt dobtak szét gyorsan minden veszélyeztetett szövetségeshez egy-egy alakulatot. Kirby azt is hangsúlyozta, hogy ezek nem NATO-lépések, az USA kétoldalú megállapodások alapján küldi a kontingenseket.

A térségben uralkodó feszültséget ézékelteti, hogy a nem is a közvetlen orosz érdekszférába tartozó, és elkötelezett pacifista Svédország 180 milliárd forintnyi koronával emelte meg a 2024-ig szóló hadseregfejlesztési keretét. A jobbközép kormányzat - a baloldali ellenzék egyetértésével - 10 új vadászrepülő és két új tengeralattjáró beszerzését irányozta elő.

Rovatok