Index Vakbarát Hírportál

Túszul ejtettek egy amerikai újságírót Szlovjanszkban

2014. április 22., kedd 23:48 | tíz éve frissítve

Oroszbarát szeparatisták közölték, hogy foglyul ejtettek egy amerikai újságírót Szlovjanszkban. Állításukat alátámasztja, hogy a Vice News hírportál elvesztette a kapcsolatot Simon Ostrovsky nevű munkatársával - írja az MTI.

Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település úgynevezett népi polgármestere és önvédelmi csapatának - népi milíciájának - vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, emberei fogva tartanak egy amerikai újságírót. A szlovjanszki oroszbarát önkéntesek vezetője nem nevezte meg a túszt, de a térségben dolgozó újságírók szerint Ostrovskyt fegyveresek hurcolták el hétfőn, és ellentétben a vele együtt elraboltakkal, ez idáig nem engedték szabadon.

A Vice News honlapján közölte, felvette a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal és az illetékes más hatóságokkal, hogy mindent megtegyenek kollegájuk biztonságáért. Az amerikai újságíró hetek óta tudósít az ukrán válságról.

Simon Ostrovsky korábban az HBO-nak dolgozott, ő rendezte a Menekülés Észak-Koreából című dokumentumfilmet, de forgatott már a jamaikai rendőri brutalitásról. Tapasztalt, veszélyzónákban is otthonosan mozgó újságíró.

Legutóbb hétfőn, a Twitter közösségi portálon jelentkezett, Ponomarjov sajtótájékoztatójáról írt. Megjegyezte, hogy egy, a szeparatisták oldalán álló nő hazugnak nevezte az újságírókat, majd adományokat kért tőlük az előző napi lövöldözésben meghalt oroszbarát aktivisták temetésére.

Vice News

A Vice Magazine-t 1984-ben alapították a kanadai Montreálban. Hamarosan már nem csak a popkultúrával, művészettel és politikával foglalkozó magazint adtak ki, de saját film produceri céget alapítottak, lemezkiadót és könykiadót is indítottak, és korán, már 1996-ban a webre is felmerészkedtek.

A legendás, az újságírást folyamatosan megújító magazin 2013 decemberében indította a Vice Newst, a főleg külpolitikai válsággócokból tudósító híroldalt.

Rovatok