Index Vakbarát Hírportál

Vucic alakíthat kormányt Szerbiában

2014. április 22., kedd 17:12

Aleksandar Vucicot, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden Belgrádban Tomislav Nikolic köztársasági elnök - írja az MTI. A március 16-i előre hozott parlamenti választásokon az SNS abszolút többséget szerzett, a 250 parlamenti mandátumból 158-at kapott.

A megbízást követő belgrádi sajtótájékoztatón Vucic ígéretet tett arra, hogy tisztességesen és szorgalmasan dolgozik majd, illetve igyekezni fog Szerbia számára jó döntéseket hozni. Mint mondta, az új kormány a következő 3-4 évben Szerbiából „egészséges és tisztességes államot” farag majd. Szerinte Szerbia nehéz és komoly reformok előtt áll, de nem a következő választásokért, hanem a jövő fiatalságáért fog dolgozni.

A köztársasági elnök azt nyilatkozta Vucicról, hogy

őszintén szólva azonban nem lennék a helyében, mert Szerbia próbatétel előtt áll.

Aleksandar Vucic a hét végéig összeállítja kabinetjét. A várakozások szerint a haladó párti politikusok mellett szocialista és pártfüggetlen tagjai is lesznek a 17 fős kormánynak. A Vajdasági Magyar Szövetség a végrehajtó hatalomban államtitkári szinten vesz részt. A legnagyobb délvidéki magyar párt azt követően lépett koalícióra az SNS-szel, hogy programjuk bekerült Vucic kormányprogramjába is.

Az előrehozott választásokon a második helyen a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt végzett 19,9 százalékkal. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS) és az SNS-szel várhatóan koalícióra lépő Új Demokrata Párt (NDS) is.

Rovatok