Index Vakbarát Hírportál

Örökre kísérteni fogja a csapdába szorult diákok emléke

2014. április 23., szerda 09:26

„Próbáltuk kihúzni őket egy tűzoltótömlővel, de nagyon nehéz volt a helyzet. Végül úgy döntöttünk, hogy kimászunk, amit már megbántam" – mondta a dél-koreai kompbaleset 174 túlélőjének egyike.

Eunszu Csoj már sok százszor megtette az utat, a reggeli után éppen cigarettázni ment fel a fedélzetre, amikor a baleset történt. Az étkezdéből próbált kimenteni diákokat, de nem sikerült. Az egyik barátja ugyanakkor megmentett egy hatéves kislányt, akit kézből kézbe adtak fel lentről utasok, akik közül senki sem élte túl, írja a BBC.

Már 150 halálos áldozata van a balesetnek, miután több mint harminc holttestet hoztak felszínre búvárok a hajóból. 152 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, de nincs esély arra, hogy egy héttel a baleset után bárki is életben legyen még, különösen azután, hogy a CNN szerint a fedélzet harmadik és negyedik szintjén nem találtak légkamrákat.

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük szerdáig már kilenc embert őrizetbe vettek a hatóságok. Őket gondatlansággal, valamint a mentéssel és a segítségnyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják.

Azt még továbbra sem tudni, hogy pontosan mi okozta a katasztrófát, de egyes jelentések szerint a hajó egy éles 180 fokos kanyart vett, mielőtt megdőlt és süllyedni kezdett.

A balesettel kapcsolatban a dél-koreai ügyészség szerdán házkutatást tartott a hajót üzemeltető - és súlyos adósságokkal rendelkező - Csonghedzsin Marine cég incsoni központjában, húsz másik, azzal kapcsolatban álló vállalkozásnál, valamint a hajó tulajdonosának otthonában is. A kompot birtokló Ju Bjung Unt egyebek mellett sikkasztással, valutakereskedelemmel és adócsalással gyanúsítják. Az ügyészség szerint Ju és családja mintegy 240 milliárd vonos (51 milliárd forint) vagyont rejtegetett a hatóságok elől külföldön.

Rovatok