Index Vakbarát Hírportál

Izrael megszakítja a béketárgyalásokat

2014. április 24., csütörtök 17:12 | aznap frissítve

Az izraeli politikai-biztonsági kabinet a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezésére válaszul felfüggeszti a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokat, jelentette az izraeli média. Az izraeli katonai rádió szerint a testület hatórás rendkívüli ülésén arról is döntött, hogy gazdasági szankciókkal fogja sújtani a Palesztin Hatóságot.

„Mahmúd Abbász a béke helyett szövetséget kötött egy gyilkos terrorszervezettel, amely Izrael elpusztítására hív fel. Egy olyan szervezettel, amelynek alapokmánya felszólítja a muzulmánokat, hogy harcoljanak, és öljék meg a zsidókat” – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Jediót Ahronot című újság hírportálja, a Ynet szerint. A Háárec úgy tudja, hogy addig függesztik fel a tárgyalásokat, amíg tisztázódnak a kormány új céljai.

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek választania kell: vagy a Hamásszal köt megállapodást a kiegyezésről, vagy Izraellel a békéről, de mindkettő egyszerre nem lehetséges, mondta a BBC-nek Netanjahu.

Az Egyesült Államok felülvizsgálja a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatását, ha valóban egységkormányt alakít a két fő palesztin politikai erő, jelentették be korábban.

Az eddig egymással rivalizáló Fatah és a Hámasz képviselői szerdán jelentették be, hogy heteken belül egységkormányt alakítanak. Az Egyesült Államok kiábrándultságának adott hangot emiatt, mondván, hogy a fejlemény súlyosan nehezítheti a béketárgyalásokat Izraellel.

A palesztin vezetés minden lehetséges válaszlépést meg fog vizsgálni, miután Izrael felfüggesztette a béketárgyalásokat, jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló az AFP hírügynökségnek. Mahmúd Abbász elnök és a palesztin vezetés tagjai szombaton és vasárnap ülnek össze a ciszjordániai Rámalláhban.

Rovatok