Index Vakbarát Hírportál

Kompbaleset: parancsra hagyták el a süllyedő hajót

2014. április 24., csütörtök 10:28

A tengerészek parancsra hagyták el a süllyedő hajót, hátrahagyva annak több száz utasát, többségükben diákokat

- mondta a sajtónak az elsüllyedt dél-koreai komp legénységének egyik tagja bírósági meghallgatása után. A tengerész eltakarta az arcát, így nem tudni sem a rangját, sem pedig a nevét. 

A komp tulajdonosát sikkasztással is vádolják

171-re nőtt az áldozatok száma

Csütörtökön 171-re nőtt a múlt szerdán történt baleset halálos áldozatainak hivatalos száma, miután búvárok újabb holttesteket hoztak a felszínre a hajóról. A kompon összesen 476 ember - köztük 323 diák - utazott, közülük mindössze 174 embert sikerült kimenteni.

A legénység négy tagja tévékamerák előtt kért bocsánatot, amiért elhagyták a hajót, miközben az utasok még a fedélzeten voltak - írja az MTI, emlékeztetve arra, hogy a komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük 20 embert őrizetbe vettek. Őket gondatlansággal, valamint a mentésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják. Korábban a hajó kapitánya azt mondta, hogy azért nem rendelte el az utasok evakuálását, mert attól félt, hogy az erős áramlatok elsodornák őket.

A balesettel kapcsolatban a dél-koreai ügyészség szerdán házkutatást tartott a hajót üzemeltető - és súlyos adósságokkal rendelkező - Csonghedzsin Marine cég incsoni központjában, húsz másik, azzal kapcsolatban álló vállalkozásnál, valamint a hajó tulajdonosának otthonában is. A kompot birtokló Ju Bjung Unt egyebek mellett sikkasztással, valutakereskedelemmel és adócsalással gyanúsítják. Az ügyészség szerint Ju és családja mintegy 240 milliárd vonos (51 milliárd forint) vagyont rejtegetett a hatóságok elől külföldön.

Folytatódott a nyomozás a hajózásbiztonsági hivatalnál is, ahol korrupció gyanúja merült fel. Emellett egy, a hajó tulajdonosához köthető baptista vallási szervezet ellen is eljárás indult gyanús pénzmozgások miatt.

Az anszani Danvon középiskolában, ahová az áldozatok döntő többsége járt, csütörtökön újraindult a tanítás. A következő két napban a diákok pszichológusok segítségével próbálják majd túltenni magukat a traumán az osztálytermekben. Azt egyelőre nem tudni, hogy balesetet túlélő 75 diák mikor térhet vissza az iskolapadba, többségük ugyanis még mindig kórházi kezelés alatt áll.

Rovatok