Index Vakbarát Hírportál

A fekete zsidóknak nem Izrael az ígéret földje

2014. április 25., péntek 23:10

Két nagyszabású műveletben szállítottak etióp zsidókat Izraelbe, azonban míg letelepítésük sikersztori, addig a beilleszkedésük, érvényesülésük egy jóval hosszabb folyamat. Iskolai foglalkozásokon próbálnak segíteni a fejlődésükben, és a felkapaszkodásukban.

Amikor az autószerelő garázs egyik munkása nem tudta Gertrude Stein autóját megjavítani, a tulajdonos így kiáltott rá a fiúra: ti mind génération perdue (azaz elveszett nemzedék) vagytok, mesélte az esett után Stein Hemingwaynek. Minden nemzetnek megvan a saját elveszett generációja, így lenne ez az etióp zsidókkal is?

Elveszett Dán törzs vagy Salamon király és Sába királynő fiának, I. Meleniknek a leszármazottai? Esetleg az egyiptomi kivándorláskor nem csatlakoztak a többséghez, és idővel Etiópiában kötöttek ki? Ami tény, több ezer éven át őrizték hagyományaikat. Az elmúlt harminc évben két nagy mentőakció keretein belül érkeztek Izraelbe.

Fegyvercserétől Mózesen át Salamonig

800 kilométert gyalogoltam, 1983-ban jöttem Izraelbe. Nem volt semmim, mindent a nulláról kezdtem. Ma minden családtagom itt él

– nyilatkozta Roni Akale, aki most az Etióp Nemzeti Projekt (Ethiopian National Project, ENP) főigazgatója.

Az 1974-ben alapított Amerikai Egyesület az Etióp Zsidókért (American Association for Ethiopian Jews) tárgyalásokat folytatott a Zsidó Ügynökséggel (Jewish Agency) valamint az izraeli kormánnyal, hogy kihozzák a zsidókat Etiópiából. Az etióp kormánnyal kötött egyezség keretein belül 1977-ben 121 etióp ment Izraelbe. Bár a részletek titkosak voltak, 1978 februárjában az akkori izraeli külügyminiszter, Móse Daján Genfben elismerte, hogy fegyvereket adtak el az etióp kormánynak, azt a benyomást keltve, hogy az etióp zsidók is részesei voltak az egyezségnek. Ettől kezdve Szudánon át próbáltak meg eljutni Izraelbe.

Mózes-művelet: Izrael leszervezte a repülőket – a belga légitársaság, a Trans European Airlines segített. 1984. november 21-én szállt fel az első repülő Kartúm repteréről Európa felé (általában Róma, Athén vagy Bázel repülőtere volt az irány), onnan mentek aztán Izraelbe. Több mint 30 járat volt, egyenként 200 utassal, így a becslések szerint összesen 7000 embert szállítottak Izraelbe.

Salamon-művelet: 1991. május 24-én, mindössze 36 órás volt, és közel 15 000 etióp zsidót szállítottak Izraelbe. 34 utasszállítót és a légierőt is felhasználták, amik az etióp fővárosból a Tel-Aviv-i Ben-Gúrión repülőtérre vitték az utasokat. Az üléseket eltávolították, hivatalos beszámolók szerint járatonként a Boeing 747-eseken 1087 ember volt, habár később ennél is többre becsülték számukat.

A hetvenes években épített szudáni Um Rakuba menekülttábor lakóinak a száma 1984 második felére elérte a 12 ezret. Hivatalos beszámolók szerint naponta 40-50-en haltak meg vérhasban, kiszáradás miatt, tüdőgyulladásban, magas lázban vagy kimerültségben. A legmegfelelőbb megoldásnak azt látták, ha kimenekítik az etióp zsidókat Szudánból.

A Mózes-hadművelet zavartalanul zajlott 1985. január 5-éig, amikor Simon Perez sajtónyilatkozatában bejelentette, hogy titkos repülőjáratok etióp zsidókat szállítanak Izraelbe. Rövid időn belül Szudán leállította a műveletet. Jordánia, Egyiptom, Kuvait és Marokkó kormányai tiltakoztak, az etióp kormány pedig követelte, hogy az „elrabolt” állampolgárait vigyék vissza. Hat évvel később újabb mentőakció, a Salamon-hadművelet, vette kezdetét.

Szép új világ

Elveszett generációról beszélnek akkor, amikor egy felnőtt generáció nem rendelkezik azon készségekkel, amik lehetővé tennék, hogy új életet kezdjenek. De azt látjuk, hogy az így elveszett generáció hatására lényegében az ifjú generáció is azzá válik, amennyiben nem képesek gyermekeiket támogatni

– mondta Grace Rodnitzki, az ENP nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

A legutóbbi felmérés szerint 131 400 etióp zsidó él Izraelben, harmada pedig már ott született. Tízből kilenc írástudatlanul érkezett, képtelenek voltak gyermekeiknek segíteni, hogy zökkenőmentesen beilleszkedjenek egy fejlett, modern társadalomba. Egy 2000-ben végzett felmérés szerint az etióp zsidók 78 százaléka a szegénységi küszöb alatt élt, és minden indikátor arra mutatott, hogy egy etióp zsidókból álló alsó társadalmi csoport volt kialakulóban.

Az ezredfordulóra kiformálódó etióp közösség vezetőinek dönteniük kellett a felmérés tükrében, hogy hogyan akarják felhasználni a közösség segítésére előirányzott támogatást. Így 2004-ben megalakult az Etióp Nemzeti Projekt. Az ENP 13 és 18 év közötti tanulókra összpontosít, Izraelben 24 helyszínen iskolai felkészítő programot, és 20 ifjúsági központot működtet, ahol az etióp közösséghez tartozó fiatal vezetők és egyetemisták tanácsadókként és tanárokként dolgoznak.

Középpontban az oktatás

Amikor megérkeztek az etióp családok Izraelbe, a gyermekek többsége bentlakásos iskolában, családjaiktól elválasztva tanult, ami további nehézséget okozott nekik. „Úgy döntöttünk, hogy mi megyünk az iskolákba. Igyekszünk, ha lassan is, de változtatni az önkormányzatok gondolkodásmódján" – mondta Grace.

Az iskolai oktatás utáni foglalkozásokon kiegészítő oktatással foglalkoznak: matematikát, hébert és a felsőoktatási intézményekben való tanuláshoz elengedhetetlen angolt oktatnak, továbbá érzelmi és szociális támogatást igyekeznek biztosítani a tinédzsereknek. „Jó érzést nyújt nekik a tudat, hogy tudják: kik ők és honnan jöttek. Ez pozitívan hat arra, amit csinálnak. Ha azonban nem tudják, akkor sajnos ez mindenre rányomja a bélyegét” – hangsúlyozta Grace.

Tudatosan homogén csoportokkal dolgoznak, amit a közösség speciális igényeivel indokolnak. A Statisztikai Hivatal felmérése szerint a 2011/12-es tanévben a héber nyelvű oktatási rendszerben tanuló etióp diákok 54 százaléka érettségizett, szemben az általános népesség 73 százalékával, továbbá a vizsgával rendelkezők 56 százaléka tanult tovább valamelyik egyetemen, szemben az általános népesség 84 százalékával. Ez a 2012/13-as tanévben 2694 etióp származású hallgatót jelentett a 309 650-ből.

A 11. osztálytól a diákok az érettségire és a katonai szolgálatra készülnek, azonban az etióp származású szülők sok esetben nem tudják, mit kell tenniük, ezért a gyermekeik lekésnek a vizsgákról, a katonai szolgálatuk alatt nem jó egységekben szolgálnak, ami meghatározza a további sikertelenségeiket. A központ tanácsadói így katonai szolgálatra való felkészítéssel is foglalkoznak. „A tanácsadóval folytatott beszélgetések igazán segítenek", „Itt figyelnek rám, meghallgatnak, és egyenlő partnerként kezelnek" – mondták a fiatalok.

Az ENP éves anyagi kerete 4,5 millió euró, amit az izraeli kormány és zsidó szervezetek fele-fele arányban biztosítanak. Még sok tennivalója van a szervezetnek, így a 2014-es évre a keret megduplázását igényelték, amivel előreláthatóan 12 ezer diák vehetne részt a szervezet programjaiban. Míg az etióp zsidók letelepítése sikersztori Izraelben, addig a beilleszkedésük, érvényesülésük egy jóval hosszabb folyamat.

Rovatok