Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Dél-Korea miniszterelnöke

2014. április 27., vasárnap 07:44

A tragikus kompbaleset miatt sokat támadott Csung Hong Von felajánlotta a lemondását, az államfő pedig elfogadta azt. A miniszterelnök ugyanakkor nem távozhat azonnal, a kompbalesettel még neki kell megküzdenie.

Csung Hong Von, Dél-Korea miniszterelnöke felajánlotta a lemondását az április 16-i kompbaleset utáni kormányzati intézkedések hibái miatt. Csung Hong Von úgy fogalmazott: még mindig ébren tartja éjszakánként az odaveszett emberek családtagjainak sírása, írja a BBC.

A komp 476 emberrel - főként iskolásokkal és tanáraikkal - a fedélzetén süllyedt el. Eddig 187 halálos áldozatot azonosítottak. Az áldozatok hozzátartozói a kormányt hibáztatják a mentés lassúságáért. A tragédia másnapján Csung Hong Vonra fújoltak, és egy vizespalackkal is megdobták, amikor gyászoló szülőket látogatott meg.

"A helyes döntés számomra az, ha vállalom a felelősséget, és lemondok" - mondta a miniszterelnök a rövid televíziós bejelentésben. Csung Hong Von bocsánatot kért a kormány nevében mindazért a sok hibáért, amit elkövettek a megelőzéstől kezdve a szerencsétlenség korai kezeléséig.

Arról beszélt, túl sok a szabálytalanság, a rossz gyakorlat a koreai társadalom minden szegletében. Azt mondta: reméli, hogy ezt a mélyen gyökeredző rosszat ezúttal sikerül kijavítani, és soha többé nem következik be hasonló baleset.

Elmehet, de nem most azonnal

Dél-Korea államfője, Pak Gun Hje nem sokkal később közölte, hogy elfogadja a miniszterelnök felajánlott lemondását. Egyelőre azonban nem jelölte ki, hogy melyik lesz az utolsó, hivatalában eltöltött napja. A dél-koreai hírügynökség helyett ténylegesen csak akkor távozhat Csung Hong Von, amikor a kompbaleset körüli krízis véget ér.

Az egyik ellenzéki párt szóvivője a felelősségvállalás alóli gyáva kibújási kísérletnek minősítette a miniszterelnök lépését.

Mostanra a komp navigálásért felelős valamennyi embert, a legénység mind a 15 tagját őrizetbe vették.  Gondatlansággal és az utasoknak nyújtott segítség elmulasztásával vádolják őket.

Rovatok