Index Vakbarát Hírportál

Így nem beszélt még a holokausztról palesztin elnök

2014. április 27., vasárnap 13:01

Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli holokauszt-emléknap előtt a modern történelem legszörnyűbb bűntettének nevezte a holokausztot, közölte az MTI szerint az izraeli közszolgálati rádió. Ő az első palesztin elnök, aki ilyen tartalmú kijelentést tett. Abbász arab és héber nyelven adta ki üzenetét, amelyet a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA honlapján tett közzé. Az elnök rokonszenvét fejezte ki "a nácik által megölt áldozatok családjai és az ártatlan emberek, köztük a zsidók és mások iránt".

"A holokauszt az etnikai megkülönböztetés és a rasszizmus gondolatát jeleníti meg, amit a palesztinok erősen elutasítanak, és ami ellen síkra szállnak" - áll a palesztin elnök üzenetében. Abbász felszólította a nemzetközi közösséget, hogy mindent tegyen meg a rasszizmus és az igazságtalanság elleni harcban.

"A palesztin nép igazságtalanság, elnyomás és a szabadság megtagadása miatt szenved, mi követeljük elsőként az igazságtalanság és a rasszizmus megszüntetését, amely bűnöknek népünk a szenvedő alanya. Ebből az alkalomból felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy ragadja meg az alkalmat egy igazságos és átfogó, kétállami megoldáson alapuló béke megkötésére a térségben, amelynek alapján Izrael és a palesztinok egymás mellett békében és biztonságban élnének" - írta.

Abbászt korábban többször is holokauszttagadással vádolták a moszkvai egyetemen írt doktori dolgozata miatt. Ebben a dolgozatban a cionista mozgalom és a nácik holokauszt előtti együttműködését taglalta. Azóta Abbász visszavonta egykori tanait. Az utóbbi években tiltakozott a holokauszttagadás vádja ellen, és elismerte, hogy a második világháborúban hatmillió zsidót öltek meg a nácik és szövetségeseik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén  reagált Abbász üzenetére: elutasítóan. Netanjahu szerint a nemzetközi közvéleménynek szóló üzenetek helyett Abbásznak a Hamásszal kötött szövetség és az Izraellel kötött valódi béke között kellene választania.

Rovatok