Index Vakbarát Hírportál

Terjednek a szélsőjobbos pártok Európában, nő az antiszemitizmus

2014. április 27., vasárnap 19:10

Európában nőtt az antiszemitizmus, a világon csökkent az antiszemitista támadások száma, állítja a tel-avivi egyetem vasárnap kiadott elemzése, írja az MTI.

Az egyetem kutatói 2013-ban 554 antiszemita incidenst jegyeztek fel: zsidó emberek megtámadását, valamint zsinagógák, temetők, emlékművek, zsidó intézmények elleni vandál akciókat. Ez a szám tizenkilenc százalékkal alacsonyabb az előző évinél, amikor többen is megpróbálták utánozni a toulouse-i zsidó iskola elleni halálos lövöldözést. 

A legtöbb, szám szerint 116 támadás a Franciaországban élő zsidókat érte. Kilencvenötöt rögzítettek Nagy-Britanniában. Szintén emelkedett az incidensek száma Kanadában, Németországban, Ukrajnában, Oroszországban és Magyarországon. 2013-ban itthon tizennégy támadást regisztráltak.

A jelentés szerint "Európa számos részén még mindig a zsidók a legüldözöttebb kisebbség, különösen a lakossághoz viszonyított számarányukat figyelembe véve". Franciaországban például a lakosok egy százaléka zsidó, de ellenük történt a rasszista támadások negyven százaléka.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy különösen az európai fiatalok körében egyre növekszik a rasszista és az antiszemita hozzáállás. Mose Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke szerint Európa sok részén a zsidók kevésbé érzik magukat elfogadottnak és félelemben élnek. 

A szóbeli zsidógyűlölet fizikai erőszakhoz vezethet, főleg a fiataloknál. "Egyre terjed a nyilvános antiszemitizmus fertőzése"- mondták a kutatók és aggodalmukat fejezték ki a szélsőjobboldali pártok különösen Franciaországban, Magyarországon és Görögországban növekvő népszerűsége miatt.

Rovatok