Index Vakbarát Hírportál

Kerry: Izrael apartheidállammá válhat, ha nem megy bele a kétállami megoldásba

2014. április 28., hétfő 11:29

John Kerry amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Izraelt egy sajtójelentés szerint, hogy a korábbi Dél-afrikai Köztársasághoz hasonló apartheidországgá válhat, ha nem valósítja meg a kétállami megoldást, Izrael és Palesztina egymás mellett élését.

A kétállami megoldás az egyetlen valóságos alternatíva. Ha egységes állam marad (Izrael Ciszjordániával és Kelet-Jeruzsálemmel együtt), akkor Izraelből vagy apartheidállam lesz másodrangú állampolgárokkal, vagy olyan ország, amelyben lehetetlenné válik, hogy Izrael zsidó állam legyen

– idézte a The Daily Beast című amerikai hírportál az amerikai külügyminisztert, aki pénteken szólalt fel egy nem sajtónyilvános tárgyaláson európai, orosz és japán szakértők előtt. Az eseményről hivatalos közlemény nem jelent meg.

Izrael az apartheidhez való hasonlítása rendkívül erős kijelentés egy amerikai vezető részéről, Obama elnök korábban kifejezetten visszautasította, hogy ez a szó alkalmazható lenne az ország kontextusában. Kerry a tárgyaláson több ellentmondásos megjegyzést is tett: többek között megemlítette, hogy a béketárgyalások megrekedése a palesztinok részéről izraeli állampolgárok ellen irányuló erőszak újabb fellángolásához vezetne, utalt arra, hogy előrébb vinné a tárgyalásokat, ha a két ország valamelyikének vezetőjét leváltanák, illetve az izraeli telepépítések ellen is kirohant. 

A The Daily Beast úgy tudja, Kerry ezen a megbeszélésen azt sem tartotta kizártnak, hogy az Egyesült Államok egy kész béketervet tesz le a kompromisszumra képtelen felek elé. „Tessék, emberek, itt van, vagy elfogadjátok, vagy nem” – fogalmazott a külügyminiszter a hírportál szerint.

Az amerikai közvetítéssel kilenc hónapja folyó, eddig minden eredmény nélküli izraeli-palesztin béketárgyalások határideje kedden jár le – írta az MTI. Kerry szerint a tárgyalások megakadásáért mindkét fél felelős.

Rovatok