Index Vakbarát Hírportál

Kiterjesztik a maláj gép keresését

2014. április 28., hétfő 06:35

Új szakaszba lép a Malaysia Airlines eltűnt gépének keresése, amelybe alvállalkozókat is bevonnak majd, körülbelül 60 millió dollár értékben – jelentette be Tony Abbott ausztrál miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

Sajnálattal közlöm, hogy eddigi erőfeszítéseink során sem a levegőben, sem a felszínen, sem a víz alatt nem találtunk roncsokat

 – idézi a miniszterelnököt a CNN. Abbott szerint „nagyon valószínűtlen”, hogy a víz felszínén találjanak roncsokat, mivel azok mostanra szinte biztosan elmerültek.  Abbott megígérte: mindent megtesznek, „amit emberileg és az ésszerűség határain belül” meg lehet tenni, hogy megtalálják az eltűnt gépet.

Az ausztrál miniszterelnök hozzátette, hogy „Ausztrália nem fog kitérni a felelősség elől”. A maláj hatóságokat korábban súlyos kritikák érték amiatt, hogy nem tették közzé a kutatási akcióik eredményeit.

A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. Habár a nemzetközi keresőakciók során több ismeretlen, a repülőroncs darabjának vélt tárgyat beazonosítottak, ezek egyikéről sem bizonyosodott be, hogy a repülőgép alkatrésze lett volna. A műholdas felvételeken és tengeralattjáróval is keresett gép megtalálása szakértők szerint akár évekbe is telhet.

Rovatok