Index Vakbarát Hírportál

Sikorski: A V4 az EU sikertörténete

2014. április 28., hétfő 12:05

A visegrádi együttműködés országai az EU-csatlakozás 10. évfordulóján vitatták meg az integrációval kapcsolatos tapasztalataikat és a V4 lehetséges fejlődési irányait. A térség nemzetközi súlya mindannyiuk szerint nő, az elmúlt tíz évben viszont jó pár lehetőséget elszalasztottunk, amiért nem lehet Brüsszelre mutogatni.

A visegrádi csoport (V4) az európai közösség egyik kulcsfontosságú tényezője, e négy ország már nem passzív figyelője, hanem aktív alakítója a nemzetközi kapcsolatoknak – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfőn Budapesten. A Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián a lengyel tárcavezető hangsúlyozta: a visegrádi országok az EU bővítési politikájának sikertörténete.

A V4 ezért támogatja, hogy a keleti partnerség kezdeményezés országait segítsék közelebb kerülni az EU-hoz, nyitva kell tartani előttük az ajtót – idézte Sikorskit az MTI.

A lengyel külügyminiszter kiemelte: a V4 (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) az egyik legerősebb koalíció Európában, mert a négy ország barátságára épül, amely a közös tapasztalatokból és a közösen vallott értékekből fakad. Megjegyezte: a visegrádi országok tapasztalataik átadásával segíthetik a politikai rendszerváltozást más országokban is, különösen az EU szomszédságában.

Radoslaw Sikorski hangsúlyozta: felmerülhet a kérdés, hogy az-e a hatékonyabb, ha az EU tagállamai önállóan cselekednek, vagy ha összefognak Ukrajna megsegítésére. Kijev és Moszkva felé egyaránt csak akkor van remény a változás elérésére, ha a tagállamok együtt lépnek fel – vélekedett.

Martonyi: Az ellenállás a siker titka

 A visegrádi együttműködés (V4) fontosabb ma, mint a négy ország európai uniós csatlakozása előtt volt, holott annak idején még felvetődött a kérdés, hogy mi lesz vele 2004 után – mondta Martonyi János az EU10 konferencián.

A tárcavezető úgy értékelte, a V4 sikerének titka, hogy ellenálltak annak a kísértésnek, hogy újabb országokat engedjenek be a csoportba, valamint annak is, hogy intézményeket hozzanak létre az együttműködés megvalósítására. Az 1990-es évek elején még a legoptimistábbak sem remélték, hogy ilyen nagy fejlődést ér el, ilyen nagy siker lesz a visegrádi együttműködés – emelte ki.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy a visegrádi országok szerepe, felelőssége egyre nő. Az ukrajnai orosz fegyveres erőszak miatt nem tudni, mi történik a következő napokban, hónapokban, években, és a V4 ebben a kérdésben is fontos szerepet tölt be, a visegrádi harccsoport létrehozása ezért is lényeges – mondta Martonyi.

Lajcák: Ne Brüsszelt hibáztassuk!

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a visegrádi országokkal kapcsolatban kiemelte, hogy még javítható az európai uniós támogatási alapok felhasználásának eredményessége, választ kell találni a romákat érintő társadalmi kérdésekre, és csökkenteni kell a bérszínvonal különbözőségét a régi tagállamokéhoz képest. Fontosnak nevezte azt is, hogy a visegrádi országok és a régió magasabb pozícióba kerüljön az Európai Unió intézményrendszerén belül.

...ha nem élünk valamely lehetőséggel, ne Brüsszelt hibáztassuk, hiszen az EU mi vagyunk

– jelentette ki a szlovák külügyminiszter, aki szerintk a visegrádi négyek országcsoportja példát mutat  a regionális együttműködések tekintetében. „Egyre többször beszélünk egy hangon négy helyett” – fogalmazott.

Lajcák szerint a V4-eknek a biztonsági képességek megosztására és a balkáni csatlakozás elősegítésére kell koncentrálniuk. „Azt is megértettük, hogy ha sikerül előremozdítani ezeket a célokat, akkor jelentőségünk az EU-ban és a NATO-ban nőni fog” – tette hozzá. Úgy értékelte, hogy a V4 presztízse növekszik, és egyre komolyabb az érdeklődés a csoporttal való együttműködésre az úgynevezett V4 Plusz formájában – áll az MTI beszámolójában.

Rovatok