Index Vakbarát Hírportál

Tienanmen téri eseményekre emlékező múzeum nyílt Hongkongban

2014. április 28., hétfő 11:50

A Kínában még mindig tabunak számító, 1989-es Tienanmen téri eseményekre emlékező múzeum nyílt meg az 1997-ben Kínához csatolt Hongkongban - adta hírül a The Standard hongkongi napilapra hivatkozva az MTI.

A mindössze 75 négyzetméteres, Hongkong kereskedelmi központjában, a Tsim Sha Shui keleti részén megtalálható emlékhely sok száz fotón, dokumentumon, videón keresztül eleveníti fel a 25 éve történteket. A paravánok részletesen beszámolnak a politikai reformokat követelők, javarészt diákok heteken át tartó tüntetésének alakulásáról, és annak fegyveres erővel történt leveréséről.

Mi történt a téren?

1986. decemberében 15 kínai nagyvárosban tüntettek a demokrácia mellett. A hatalom erre tömeges letartóztatásokkal válaszolt. Ez átmenetileg visszavetette a demokratikus törekvéseket. Gorbacsov 1989. májusi pekingi látogatása azonban újabb bátorítást adott a rendszer ellenzékének. Ettől kezdve szinte naponta 200-300 ezer ember - főleg fiatalok és diákok - lepte el Peking főterét és a környező utcákat. A tüntetők Gorbacsovot éltették, és rendszerváltást követeltek.

A vezetés keményvonalasai ezért elhatározták a szigorú példastatuálást. Június 3-4-én a hadsereg páncélos, ejtőernyős és egyéb egységeit vetették be a Tienanmen téri demonstrálók ellen. A beavatkozás mintegy 1500-3000 ember életét követelte. Hasonló keménységgel léptek fel a többi nagyvárosban tüntetők ellen is. Ezzel sikerült elejét venni annak, hogy a Szovjetunióhoz és Kelet-Európához hasonlóan Kínában is többpárti demokrácia váltsa fel az egypárti diktatúrát.

Kínában a Teinanmen téri eseményekről szóló információkat a sajtóban és az interneten is cenzúrázzák, az események évfordulóján tömeges megemlékezést nem engedélyeznek. A múzeum megnyitását ennek megfelelően jelentős ellenállás előzte meg. Az épület tulajdonosi bizottsága például azzal vádolja a szervezőket, hogy megszegték a bérleti szerződést, így nincs joguk ott tartózkodni. A bérlők szintén ellenezték az emlékhelyet, mondván, hogy az a teljes épület biztonságát veszélyezteti.

A megnyitó napján több tucat Kína-barát demonstráló jelent meg, és próbálta megakadályozni, hogy a több száz látogató bejusson. A szervezők ugyanakkor eltökéltek az emlékhelyet illetően, és naponta több száz látogatót várnak, reményeik szerint minél többet a szárazföldi Kína területéről.

Rovatok