Index Vakbarát Hírportál

Tűzoltóautókkal udvarol Moszkva Phenjannak

2014. április 28., hétfő 10:49

Oroszország ötven korszerű tűzoltóautót ajándékozott hétfőn az észak-koreai kormánynak. Az ünnepélyes átadási ceremóniát a phenjani Három Forradalom Kiállítóközpontja előtti téren rendezték - írja az MTI.

Az orosz állami küldöttséget - ami háromnapos látogatásra érkezett az országba - Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes, az orosz elnök teljhatalmú távol-keleti szövetségi körzeti megbízottja vezeti. A küldöttség politikai és gazdasági-kereskedelmi tárgyalásokat folytat észak-koreai vezetőkkel, és ellátogat a koreai népet a japán megszállás alól felszabadító szovjet hadsereg tiszteletére emelt emlékműhöz, és az ortodox Szentháromság-székesegyházba, amelynek építését még Kim Dzsong Il észak-koreai elnök (1941-2011) kezdeményezte 2002-ben.

Moszkva és Phenjan az utóbbi időben erőteljesen fejlesztik gazdasági kapcsolataikat. Egy hete döntött arról az orosz parlament, hogy elengedik Észak-Koreának majdnem 10 milliárd dollár adóssága megtérítését, ami elősegítheti, hogy gázvezeték épülhessen Észak-Korea területén át Oroszországból Dél-Koreába.

A maradék egymilliárd dolláros adósságot 20 év alatt kell törlesztenie Phenjannak. A pénzből az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekenombank kezelésében közös gazdasági programokat finanszíroznak majd, és ezek között lesz egy szintén Dél-Koreában végződő vasútvonal is.

Rovatok