Index Vakbarát Hírportál

Milyen ukrán válság? Schröder Putyinnal mulatozik

2014. április 29., kedd 11:40

Tom Lantos már 2007-ben is politikai prostituáltnak nevezte Gerhardt Schrödert, aki 2005-ben a német kancellári székből azonnal az állami Gazprom többségi tulajdonában lévő Északi Áramlat részvénytársaságának élére katapultált. De vajon milyen jelzőt használna a néhai magyar származású amerikai politikus arra, hogy az ukrán válság közepette Schröder Szentpéterváron az agresszív terjeszkedési politikát folytató Putyinnal együtt ünnepelte 70. születésnapját?

Schröder hétfői köszöntésére az Északi Áramlat szervezett fogadást a szentpétervári Juszupov palotában. Putyin konvoja késő este érkezett a cári időkből maradt fényűző rezidenciához, a bejárat előtt Schröder szívélyes öleléssel fogadta az Elnök Urat. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szintén jelen volt az ünnepségen.

Az Északi Áramlat egyébként az orosz-európai energiaszimbiózis szimbóluma. A társaság 51 százalékban a Gazprom tulajdonában van, de a konzorciumban az E.On-tól a Suezig az összes nagy nyugati energiaszolgáltató is érintett. Az mondjuk más kérdés, hogy Ukrajna lopakodó inváziója közben ildomos-e egy volt német kancellárnak az orosz kvázi-diktátorral mulatnia.  A német közvélemény szerint nem ildomos: a Spiegel vezércikke szerint Schröder "nevetségessé teszi a német külpolitikát".

Rovatok