Index Vakbarát Hírportál

Vér folyik Odessza utcáin

2014. május 2., péntek 07:54 | tíz éve frissítve

35 halott Odesszában, a dél-ukrán város szakszervezeti épületének tüzében. A lángokat az ukránpártiak keltették, akik szerint az épületből lőttek rájuk a szakadár oroszpártiak. Oroszország összehívta az ENSZ BT-t: ahogy várható volt, csak Moszkva emelt szót amiatt, hogy az ukrán hadsereg péntek hajnalban hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveresek ellen. Ott azonban erős ellenállásba ütköztek – két helikoptert elvesztettek – a déli Odesszában ezután szabadultak el az indulatok. Óráról órára csökken az esélye a diplomáciai megállapodásnak. Nem tudni, hogy a keleti Szlovjanszkban mennyi áldozat van, az ukrán elnök csak annyit mondott, sok. A helyiek nem tudnak halottakról, szerintük az ukrán erők csak a városon kívül állnak.

Szombaton folytatódott az ukrán hatóságok terrorellenes akciója Kelet-Ukrajnában, Kramatorszk városánál voltak összecsapások hajnalban, jelentette be Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. „Nem állunk meg" – írta Facebook-oldalán, és azt állította, hogy megszereztek egy tévétornyot Kramatorszknál a szakadároktól.

A védelmi minisztérium szerint Andrivkánál is komoly harcok kezdődtek, 6 km-re Szlovjanszktól, ahol Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök szerint pénteken sok szakadár meghalt, de az áldozatok pontos számát azóta sem tudni, és helyiek beszámolói szerint az ukrán erők csak körbevették a várost, nem hatoltak még be.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a felkelők tájékoztatását idézve arról számolt be, hogy az ukrán kormányerők Szlovjanszkban lőtték az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi részlegének épületét, ahol a felkelők parancsnoksága is van. Egy ember meghalt, tízen megsebesültek.

Az Egyesült Államok az erőszak beszüntetésére szólította fel mindkét felet. „Az értelmetlen áldozatokhoz és sebesülésekhez vezető erőszak és zűrzavar elfogadhatatlan" – írta a külügyminisztérium közleményében. Az ukrán hatóságoktól azt várják, hogy indítsanak teljeskörű vizsgálatot, és állítsák bíróság elé a felelősöket, miután Odesszában legalább 31 ember meghalt az elfoglalt szakszervezeti székházban.

Az orosz külügyminisztérium ezt megelőző nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a kijevi hatóságok „bűnös és felelőtlen" magatartása az oka az Odesszában történteknek.

Tovább terjednek a harcok

Odesszában a rendőrség szerint több mint 130 embert vettek őrizetbe. A Fekete-tenger partján fekvő városban legalább 31 ember halt meg abban a tűzben, amelyet az ukránpárti tüntetők okoztak péntek este a szakszervezeti székházban, miután az épületből állítólag lövések érték őket.

Késő este már arról szóltak a hírek, hogy összecsapásokban is négyen meghaltak a városban, az utolsó áldozat tüdejét érték golyók.

Az Unian hírügynökség úgy tudja, nyolc ember az ötszintes szakszervezeti épület negyedik szintjén keletkezett tűz elől kiugorva lelte halálát, a többi áldozat füstmérgezést kapott.

Odessza május 3-tól háromnapos gyászt hirdetett.

Az Unian úgy tudja, hogy a péntek éjjelre eloltott odesszai tűznek 15 orosz és 5 dnyesztermenti áldozata van.

Moldova is puskaporos

Odesszától nem messze fekszik a hivatalosan Moldovához tartozó, gyakorlatilag csaknem húsz éve önálló életet élő, Moszkva támogatását élvező szakadár Dnyesztermenti Köztársaság. A térségben a kilencvenes évek elején véres harcok folytak a szakadárok és a függetlenné vált Moldova erői között. Ha Odesszáig elér az ukrán-orosz konfliktus, az robbanásveszélyes helyzetet teremthet Moldovában is.

 A híradásból nem derült ki, honnan tudható a megégett halottakról, hogy honnan származtak. A hír azonban jól illeszkedik Kijev vádjaihoz, amelyek szerint a szakadárokat Moszkva támogatja. Az ukrán elnöki adminisztráció vezetője, Szerhij Pasinszkij szerint az odesszai eseményeket az orosz titkosszolgálat (FSZB) provokátorai robbantották ki.

Hasonló szellemben nyilatkozott Odessza megye kormányzója, az új kijevi hatalom által kinevezett Valentin Nyemirovszkij. A politikus szerint a helyi rendőrség tehet arról, hogy az események idáig fajultak az  egymilliós városban. Szerinte ugyanis a rendőrök a nap elején őrizetbe vette oroszpárti tüntetők egy csoportját, ám minden ok nélkül szabadon engedték őket. „Áruba bocsátották a hazájukat, ahelyett, hogy az ukrán népnek tett esküjük szerint jártak volna el” – idézte az Unian Nyemirovszkij Facebook-bejegyzését. A politikus épp egy hónappal ezelőtt már kijelentette, hogy kormányzóként fel fog lépni a „rossz oldalt képviselő”, oroszpártinak mondott tüntetők ellen, akik mögött „orosz szponzorok állnak.”

Ukrajna hadműveletet indított

Az ukrán hadsereg péntek hajnalban indított újra hadműveletet az oroszbarát szakadár fegyveresek által ellenőrzött, kelet-ukrajnai Szlovjanszkban. Az elnöki adminisztráció vezetője szerint az ukrán erők átvették Szlovjanszkban az ellenőrzést.

„A várost teljesen körülzártuk, a 18 felállított ellenőrzőpontból több a városon belül van” – közölte Szerhij Pasinszkij. Szerinte minden a terv szerint halad, és a szeparatisták elleni akciók folytatódni fognak.

Igaz, este ukrán források szerint a hadsereg két újabb katonája vesztette életét, amikor a Szlovjanszk melletti Andrijivkánál lövések érték az egyik ukrán egységet.

Az Indexnek azonban egy helyi lakos elmondta, hogy nincsenek ukrán erők a városban, csak körülötte, belül helyi civilek állnak a barikádokon, megakadályozandó, hogy az urkán erők betörjenek.

Reggel Arszen Avakov belügyminiszter bejelentette, hogy a Szlovjanszkkal a szomszédos Kramatorszk városát ellenőrző szakadárok ellen is akciót indítottak. Avakov azt közölte, hogy a hadsereg és a Nemzeti Gárda egységei elfoglalták a szakadárok több közúti ellenőrzőpontját.

Az ukrán védelmi miniszter szerint az akció hatására Szlovjanszk szeparatista erői jelezték, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni a kijevi hatalommal. Mihail Koval szavait a szakadárok forrásai egyelőre nem erősítették meg.

Moszkva küldöttet indít

Vlagyimir Putyin szóvivője megerősítette: az orosz elnök odaküld egy megbízottat, hogy tárgyaljon. Putyin szerint Kijev a békés rendezést előirányzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza azzal, hogy hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen. Moszkva a kezdetektől fogva bűncselekménynek tekintette az ukrán erők által indított terrorelhárító akciót.

Az ukrán légiforgalmi hatóságok pedig pénteki hatállyal egyoldalúan letiltották az orosz légitársaságok Donyeckbe és Harkovba közlekedő járatait.

Több tucat halott Odesszában 

Az ukrán belügyminisztérium péntek délután bejelentette, hogy Odesszában is összecsaptak az ukrán egység támogatói és az oroszpártiak. Sisakot viselő oroszpártiak támadtak az Odessza futballcsapat híveire, akik az ukrán egység oldalán tüntettek. A rendőrség közbeavatkozott és szétválasztotta a két csoportot, de mire ez megtörtént, egy embert már mellbe lőttek. Az Interfax hírügynökség szerint eddig négy embert öltek meg, közben az orosz szeparatista tüntetők a házak tetejéről lövik az egységes Ukrajnáért demonstrálókat.

Ők válaszul felgyújtották az oroszpárti tüntetők sátrait, ennek következtében a tűz átterjedt az oddesszai Szakszervezetek Házára, ahol ekkor több ember is tartózkodott, több tucatnyian sérültek meg. Az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint a tűzben 35 ember vesztette életét.

pic.twitter.com/oRrkItKHUd

— Антимайдан (@myrevolutionrus) 2014. Május 2.

A fegyveresek lelőttek két ukrán helikoptert

A belügyminiszter elismerte, hogy a szlovjanszki akcióban meghalt két ukrán katona és további hét megsebesült, de hozzátették, hogy a másik oldalnak nagyobb veszteségei vannak. Az oroszbarát fegyveresek péntek hajnalban lelőttek két Mi-24-es ukrán helikoptert, aknavetőket és páncéltörő gránátokat is bevetettek. 

A Donyecktől mintegy száz kilométerre északra fekvő, százezres város április közepén került a szakadárok kezére, és egy hete ott ejtették foglyul az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) katonai megfigyelőit, köztük négy németet.

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán reggel arról számolt be, hogy az ukrán katonák reggelre felszámolták a szakadárok városszéli közúti ellenőrző pontjait, és ellenőrzésük alá vonták a televíziós központot. Bejegyzése szerint a szakadár fegyveresek megpróbálnak szétszóródni, és a város délkeleti részében maradtak ellenállási gócok.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint reggel hét órára (magyar idő szerint hat órára) a műveletben részt vevő ukrán helikopterek befejezték köröző repülésüket a város felett, megszűntek a robbanások és a lövések, működik a mobiltelefon-hálózat.

A művelet a szakadárok egy képviselője szerint hajnali öt órakor (magyar idő szerint hajnali négy) kezdődött deszantegységek bevetésével, a csapatot páncélosok fedezték. A város lakói légvédelmi szirénák hangjára ébredtek, és félreverték a templomharangokat is. Szlovjanszk központjában azonban nem voltak harcok, az ott lévő szakadár fegyveresek az esetleges közvetlen támadás visszaverésére készültek.

Közben evakuálták a fogva tartott EBESZ-megfigyelőket a Szlovjanszkban zajló harci cselekmények övezetéből, írta a német Bild Zeitung pénteken, a város önjelölt szakadár polgármesterére hivatkozva. "Mindegyiküket biztonságos helyre vitték, a harci cselekmények zónáján kívülre" – idézte a német lap Vjacseszlav Ponomarjov szavait. Az önjelölt polgármester arról is beszélt, hogy az összes ukrán televíziós csatornát le fogja állítani.

Hogy jelenleg hol vannak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy hete fogva tartott katonai megfigyelői - akik között négy német is van - arra nem tér ki a Bild Zeitung.

Az ENSZ BT papírformát hozott

Oroszország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását a kijevi kormány Ukrajna délkeleti részén indított megtorló hadművelete miatt. A nyílt ülésre röviddel az ENSZ BT májusi munkaprogramjával foglalkozó zárt ülés után került sor, pénteken nyolc órakor.

Az ülésen a nyugati országok élesen bírálták Oroszország Ukrajnával szemben alkalmazott agresszióját, de az Ukrajnát is arra szólították fel, hogy tartsa be a nemzetközi jogot, és tartsa tiszteletben az orosz kisebbséget. A nyugati hatalmak arra kérték Moszkvát, hogy diplomáciai úton keressen megoldás a helyzetre. 

Moszkva Kijeven túl az ottani vezetést támogató Washingtont is bírálta. Az ENSZ-ban Oroszországot képviselő Vitalij Csurkin szerint a hatalomra jutott kijevi ellenzék nem tartotta be az elűzött – Moszkva szerint továbbra is legitim – elnökkel, Viktor Janukoviccsal kötött megállapodást, és ez hozzájárult a mostani helyzethez, amely ráadásul a nemrég tető alá hozott genfi megállapodás felrúgását is jelenti. Csurkin szerint az ENSZ BT-nek el kell érnie, hogy Kijev hagyjon fel az úgynevezett terrorelhárító akcióval. Az ukrán vezetés közölte: a civilek ellen nem vetnek be katonai erőt, az csupán a fegyveres, Moszkva által támogatott szeparatisták ellen irányul, így Oroszország vádjai alaptalanok.

Kína óvatosan semleges nyilatkozattal állt elő, aggodalmát fejezve ki. Hasonlóan nyilatkozott az ENSZ főtitkára is.

Pénteken közölték ukrán források, hogy az amerikai rakétahordozó fregatt – az áprilisban a Fekete-tengerre érkezett Taylor – elhagyta a romániai Cosntanza kikötőjét. A híradásokból nem tudni, hogy a hajó merre tart, bár elképzelhető, hogy Odessza felé.

Magyar gáz megy Ukrajnába

Az ukrán válság miatt mind nagyobb az aggodalom, hogy Oroszország nem tudja zavartalanul biztosítani a gázellátást, így a szállítások akadozhatnak az EU keleti tagjai felé Ukrajnán keresztül. Az ügy rendezésére pénteken az EU energetikai biztosa, Günther Oettinger, valamint az ukrán és az orosz energetikai miniszter ült össze Varsóban, ám a találkozó nem vezetett eredményre – derült ki az Rbc.ua által idézett Oettinger beszámolójából. A politikus szerint a felek két hét múlva ismét találkoznának – persze kétséges, hogy erre a harci események árnyékában sor kerül. Brüsszel az EU-ba irányuló szállítás mellett garanciát akar Moszkvától arra is, hogy Ukrajna legalább május végéig kap földgázt Oroszországtól.

Május elseje óta Ukrajna – elkerülendő, hogy növelje tartozásait Oroszországgal szemben – Magyarországról ismét fogad földgázt a kétirányú vezetékeken keresztül – közölte az Rbc.ua az Ukrtranszgaz képviselőjére hivatkozva. Az ukrán energetikai miniszter április végén jelentette be, hogy Ukrajna naponta 14 millió köbméter földgázt vásárolna Magyarországról, de nem közölte, hogy melyik gázkereskedőtől venné át.

Rovatok