Index Vakbarát Hírportál

Új párt robbanna be a szlovák politikába

2014. május 2., péntek 09:26

Az elnökválasztáson elbukott, de továbbra is szlovák kormányfő Robert Fico populista rendszerét szeretné leváltani az új szlovák párt, amely hamarosan megjelenhet a szlovák belpolitikai térképen. Országos hálóval, ismert emberekkel készülnek, a Smer ellenpólusa lennének, de nem feltétlen harcolni akarnak.

Közvetlenül a szlovákiai elnökválasztás március végi végeredményének kihirdetése után az első körben 21 százalékkal a harmadik helyen végzett Radoslav Procházka bejelentette: új politikai pártot alapít. Az ex-kereszténydemokrata a kelet-szlovákiai Eperjesen a hétvégén több leendő partnerével együtt mutatta be a Háló (Sieť) pártot és logóját és az előkészítő bizottságot.

„Újabb lépést tettünk meg célunk elérése felé. Most a polgárok jóváhagyását kérjük, hogy megkezdhessük munkánkat” – mondta Procházka, aki szerint a Háló párt három fő stratégiai irányba indul el. Ezek:

Támogatás a leszakadó rétegeknek

Valaminek jönnie kellett

Mikor Andrej Kiska független vállalkozó legyőzte Ficót az elnökválasztáson, akkor győzelme összességében a politikai elitek vereségét is jelentette. „Az első körben a jobboldal, a másodikban a bal vérzett el Kiskával szemben" – mondta akkor Ravasz Ábel szociológus, a Publicus Slovensko vezető kutatója. Szlovákiában szerinte kialakulóban van egy jelentős – akár 20-30 százaléknyi– szavazói tömb, akik egyáltalán nem szavaznak standard politikai pártokra. Őket 2012-ben már megpróbálták megszólítani az Egyszerű Emberek mozgalommal, az most pártként 10-12 százalékon látszik tetőzni. Kérdés, hogy sikerülhet-e valakinek ennél többet elérni, vagy pedig a szlovákiai politikai életnek tartós részévé válik ez az antipolitikus szavazói tömeg. Ezért is kérdés, hogy Procházka képes lehet-e megszólítani ezt a réteget.

A párt neve egyben az új párt államfelfogásának metaforája is, magyarázta Procházka. Az ő szemükben az állam nem egy fullasztó nehezék, amelynek súlya agyonnyomja az állampolgárokat, hanem egy olyan hálózat, amely segítséget és védelmet nyújthat a hiányt szenvedőknek.

„A Háló egy menedékhely lehet a rászorulóknak is, éppen ezért szimbolikus anyagi támogatásban részesítjük a «Mi, anyukák» elnevezésű projektet, amely egyedülálló nőknek nyújt lakóhelyeket" – ezt már Katarína Cséfalvayová, a párt testületi tagja nyilatkozta.

Fontosak a keleti országrészek

Az új szlovák párt első szimbolikus lépéseben erősen hangsúlyozta az ország keleti és nyugati része közötti egyenlőtlenségek elleni fellépést is: „Azért is jöttünk Eperjesre, hogy tiszteletünket fejezzük ki az itt élő emberek előtt, akiket a pártok pozsonyi központjaiból nézve gyakran elfelejtenek" – mondta Procházka.

Procházka most olyan emberek lehető legszélesebb hálóját szeretné maga köré építeni, akik komoly tapasztalatukkal is képesek lehetnek a mostani viszonyokat megváltoztatni. Procházka olyan államot szeretne, amely egyszerű és megbízható, ahol az emberek élvezhetik a közszolgálat praktikus előnyeit.

Állam, amely nem lop meg

„Nem tudom milyen ma egy klasszikus jobboldali párt" – válaszolt Procházka egy újságírói kérdésre, miszerint a Háló egy klasszikus jobboldali, piacbarát párt lesz-e. „Egyszerű és működőképes államot akarunk, amely nem mondja meg az embereknek, hogyan kell élniük" – fogalmazott.

Procházka szerint a Háló Párt szimpatizánsainak véleménye egyezik abban, hogy az állam egy olyan élő társadalmi szövet, amelyben a társadalom tagjainak a jogok mellett kötelezettségeik is vannak. „Ez az állam nem lopja meg a polgárait, hanem lehetőséget ad. Fico Irány Pártjának ellensúlya szeretnénk lenni, de ez nem jelenti azt, hogy harcolni akarunk. Azért kezdtünk el dolgozni, hogy itthon legyen mindenkinek jobb"  –  mondta.

A liberálisok nem számítottak erre

Richard Sulík, a szlovák liberális párt (SaS) elnöke nem számított arra, hogy Procházka a széttöredezett jobboldali konzervatív pártok maradékának egyesítése helyett egy új pártot alapít. Amennyiben az új felállás mégis sikerre vezet, ez működőképes alternatíva lehet a Smer-kormánnyal szemben. Ugyanakkor a további szétaprózódás a lehető legrosszabb forgatókönyv lehet a szlovák ellenzék előtt, mondta az Európai Parlamentbe készülő szlovák liberális politikus.

Rovatok