Index Vakbarát Hírportál

Magyar csapat indult Nepálba Princzkel Tamás felkutatására

2014. május 3., szombat 15:07

A család két tagjának kíséretében Mécs László hegymászó Nepálba tart, hogy segítse és pontosítsa a Himalájában eltűnt Princzkel Tamás felkutatását. Az ázsiai országban Szlankó Zoltán is csatlakozik hozzájuk – írja a 4bakancs.com nyomán az MTI.

A portál értesülése szerint Katmanduból továbbrepülnek Luklába, ahonnan Mécs László Princzkel Dániellel folytatja az utat Namche Bazaron keresztül a helyszínre. Hogy mennyi időt vesz igénybe, azt nagyrészt Princzkel Dániel akklimatizációs képessége határozza meg, remélik, hogy vasárnap estére vagy hétfő dél körülre érhetnek a helyszínre.

Egy éve indult útnak

Kollár Lajos a hegymászóportálnak elmondta, hogy az eddig végzett helyszíni felszíni és helikopteres kutatások nem jártak sikerrel. „Régi barátunk, a szlovák hegymászó Dodo Kopold is ott tartózkodik és segíti a keresést, reméljük sikerül Tamást megtalálni” – mondta.

A csapathoz Szlankó Zoltán hegymászó is csatlakozik, aki pénteken úgy döntött, hogy nem folytatja a Lhoce-expedíciót. Az expedíció lezárásának adminisztrációs feladatai miatt visszatér Katmanduba, majd Mécs Lászlóékkal Luklán keresztül Dingbochéba mennek.

A felvidéki Princzkel Tamás több mint egy éve indult kerékpárral világkörüli útra. A Himalájába három hete érkezett, ahol az Everest alaptáborba szeretett volna eljutni. Április 20-án Dingbochéban szállt meg, felszerelése, engedélye, útlevele, pénze ott maradt, őt azóta nem látták. A helyiek nagy erőkkel keresik, de még nem akadtak a nyomára.

Török Zsolt valószínűleg nem mászik

Fagyási sérüléseket szenvedett Török Zsolt társa, a Cristian Tzecu az elmúlt napokban, ráadásul a táboruk felett nagy a lavinaveszély is, ezért helikopteres mentést kértek a hegymászók. Áprilisban egyszer már helikopterrel mentették ki Törökéket, amikor egy jéglavina elsodorta a társát, George Poranciát.

Török most az alaptáborban van, és egyre kevésbé valószínű, hogy újra megpróbálja megmászni az Annapurnát. Végleges döntést vasárnap hoz.

Rovatok