Index Vakbarát Hírportál

Így készül a brit holokauszt-emlékmű

2014. május 5., hétfő 15:41

Túlélők is részt vesznek annak a brit bizottságnak a munkájában, mely arra keres választ, milyen állandó emléket állítsanak Nagy-Britanniában a holokausztnak – írja az Independent. David Cameron azért alakította meg a bizottságot, hogy „a holokauszt ne éljen távoli eseményként a fiatalok gondolkodásában”.

A főrabbi és a túlélők konzultálnak

Egy kapcsolódó felhívásra bárki küldhet be elképzeléseket, ezeket vitatja meg a bizottság hétfőn, melynek tagja Ephraim Mirvis főrabbi és Helena Bonham Carter színész is, hétfőn például a 84 éves Ben Helfgottal is konzultálnak, aki gyerekkorának egy részét koncentrációs táborokban töltötte.

A tervek szerint az emlékmű a Kindertransportnak és a bergen-belseni tábor felszabadításának állít majd emléket (a Kindertransport során az Egyesült Királyság közel 10 ezer gyereket fogadott be többek közt Németországból és Ausztriából).

Nemcsak a szüleimet, unokatestvéremet és a családomat veszítettem el, hanem gyerekkorom legszebb éveit is. Miközben iskolába kellett volna járnom, táborokban éltem.

– mondta Helfgott, aki kilencéves volt, amikor a háború kitört. Családjával a piotrkówi gettóba kényszerítették. A deportálást először megúszták, de az anyját és húgát agyonlőtték 550 társukkal együtt, apját és őt végül deportálták, apját soha többé nem látta. Ő 1945 májusában szabadult ki Theresienstadtból, 38 kiló volt, mégis szerencsésnek tartja magát, hogy túlélte – később a brit súlyemelő-válogatott kapitánya lett.

Év végéig dolgoznak

Ma Észak-Londonban él, és hétfőn veszi át a kormány kitüntetését önkéntes munkájáért, melynek részeként az elmúlt 50 évben egy holokauszttúlélőket támogató szervezetet vezetett.

Több száz éve létező közösségeket pusztítottak el a nácik, megpróbálták megsemmisíteni a népünket, ez sohasem történhet meg újra.

– mondta. A felhívás május végéig él, a bizottság az év végéig küldi el javaslatait a miniszterelnöknek.

„Elképesztő és lenyűgöző az a munka, melyet a túlélők végeznek, hogy a fiataloknak megtanítsák, mit jelent a holokauszt. A mai esemény azért fontos, mert a bizottság első kézből hallgathatja meg a túlélők véleményét” – mondta David Cameron. A kezdeményezés mellett kiállt Károly herceg is.

Rovatok