Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a szlovén kormányfő

2014. május 5., hétfő 11:42 | kilenc éve frissítve

Korábbi bejelentésének megfelelően lemondott hétfőn Alenka Bratusek szlovén kormányfő, írja az MTI. A balközép szlovén kormány vezetője a közösségi médián keresztül közzétette lemondási nyilatkozatának fényképét, és közölte, hogy benyújtotta azt a parlament házelnökének és Borut Pahor államfőnek.

Alenka Bratusek azért döntött a kormányfői tisztségről való lemondás és az előrehozott parlamenti választások megtartása mellett, mert április 25-én elveszítette pártja, a Pozitív Szlovénia elnöki tisztét a ljubljanai polgármesterrel, Zoran Jankoviccsal szemben. Távozásának időpontját szombaton jelentette be.

Bratusek azzal indokolta döntését, hogy pártja támogatása nélkül nem tudja vezetni a kormányt. Időközben a kormánykoalíció több pártja is azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, mert Jankoviccsal szemben felmerült a korrupció gyanúja. A távozó kormányfő szerint júniusban tarthatják meg az előrehozott választásokat.

Alenka Bratusek, Szlovénia első női miniszterelnöke 2013-ban került kormányra, azt követően, hogy a parlament leváltotta elődjét, a jobbközép irányultságú Janes Jansát, aki ellen korrupció gyanúja miatt vádat emeltek a szlovén hatóságok.

Rovatok