Index Vakbarát Hírportál

El akarják adni az elrabolt 223 diáklányt

2014. május 5., hétfő 14:00 | aznap frissítve

Én raboltam el a lányaitokat.

– mondja a Boko Haram iszlamista szervezet vezetője, Abubakar Sekau egy most az AFP hírügynökséghez került videón. A BBC szerint a 223 diáklányt Chibok városának kollégiumából vittek el a fegyveresek.

Sekau azzal fenyegetőzött, hogy el fogja adni a lányokat. Egyes hírek szerint a tizenéves lányokat már átszállították a szomszédos Csádba és Kamerunba, hogy fejenként 12 dollárnak (kb. 2600 forintnak) megfelelő összeget kérjenek értük.

„Megmondtam, hogy fel kell hagyni a nyugati oktatással. Lányok, abba kell hagynotok az iskolát és meg kell házasodni" – hangsúlyozta a férfi, aki a felvételen katonai gyakorlóruhában, egy páncélozott szállító jármű és két, gépfegyverekkel felszerelt kisteherautó előtt látható hat fegyveres férfi társaságában.

Az Észak-Nigériában erős iszlám terrorista szervezet tagjai teherautókra pakolták fel az éj leple alatt a lányokat április 16-án, és bevették magukat a kameruni határvidéken fekvő erdőkbe.  

A támadás után csupán 53 lány került elő, a fennmaradó 223 diák minden bizonnyal szexuális erőszak áldozata lett. Könnyen lehet, hogy házasságba kényszerítették őket a terroristák.

A Boko Haram a 18 év alatti lányok elrablásával azt is jelezte, hogy a fundamentalista iszlám törvénykezésre, a saríára hivatkozva mindent megtesz az ellen, hogy a nők megjelenhessenek az oktatási rendszerben.

Rovatok