Index Vakbarát Hírportál

Riadókészültségben a moldovai hadsereg

2014. május 5., hétfő 23:25

Az ukrajnai feszült helyzet miatt riadókészültségbe helyezték a biztonsági erőket Moldovában, a közös határ mentén, jelentette be közös közleményben a moldovai elnök, a kormányfő és a parlamenti elnök. Elrendelték, hogy a biztonsági erők tegyenek meg minden szükséges lépést a közrend biztosításához.

A közlemény nem utal semmilyen konkrét fenyegetésre, de azután adták ki, hogy Ukrajnában Odesszába érkezett a Nemzeti Gárda önkénteseiből alakult különleges egység.

A Moldova keleti részén fekvő, Dnyeszter Menti Köztársaság (PMR) már akkor kimondta saját függetlenségét, hogy Moldova a Szovjetunió megszűnésével önállóvá vált. Miután Oroszország elismerte a Krímet független államként, és elfogadta csatlakozási kérelmét, a Dnyeszter Menti Köztársaság parlamentjének egyik képviselője nem hivatalos levelet küldött Szergej Nariskinnek, az orosz parlament elnökének, hogy a PMR-t is ismerjék el független államként úgy, mint a Krímet.

A Transznisztriának is nevezett félmilliós kváziállam 2006-ban már tartott egy saját népszavazást, amin nagy többséggel az Oroszországhoz csatlakozást támogatták a lakosok, csak ennek eredményét a nemzetközi szervezetek és országok többsége nem ismeri el.

Rovatok